Ötször annyi a rasszista támadások száma Nagy-Britanniában a Brexit óta

Ötszörösére emelkedett a rasszista gyűlöletbűncselekmények száma Nagy-Britanniában a Brexitről tartott népszavazást követően a rendőrség adatai szerint - tájékoztat az EuroNews

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa elítélte a rasszista támadásokat: "A szavazást nem szabadna úgy értelmeznie egyeseknek, hogy búcsút mondhatnak a józan észnek, és mostantól a csőcselékhez hasonló viselkedést kell helyénvalónak tartaniuk a sebezhető közösségekkel szemben. Reméljük, hogy ennek a viselkedésnek hamarosan vége szakad".

Egy ismert tévés újságíró arról írt a Twitteren, hogy sokkolta, amikor egy olyan rasszista kifejezéssel illeték, amelyet utoljára a ’80-as években lehetett hallani Angliában a pakisztániak megsértésére. Egy muszlim férfi szintén a közösségi oldalon osztotta meg, hogy betörték autója ablakát egy vasrúddal egy nyilvánvalóan rasszista támadás során.

A Londonban élő lengyeleket sokkolta, hogy hétfőn sértő szöveget festettek egy közösségi házuk oldalára. Egy vezetőjük szerint nem tapasztaltak ehhez hasonlót az utóbbi 42 évben, de reméli, hogy egyszeri esetről van szó.

A lengyel közösségi központnál a felirat megjelenése után sokan hagytak üzeneteket együttérzésük és szolidaritásuk jeléül. David Cameron miniszterelnök is elítélte a rasszista támadásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?