Ülősztrájkkal követelik az amerikai demokraták a fegyvertartás szigorítását

Ülősztrájkba kezdett mintegy száz demokrata képviselő szerdán az amerikai képviselőházban, így követelve a fegyvervásárlás és -tartás szigorítását kimondó törvényről szóló mihamarabbi szavazást. 

Két demokrata párti képviselő, a georgiai neves polgárjogi aktivista John Lewis és a connecticuti John Larson vezetésével a több mint negyven képviselő bevonult a képviselőház üléstermébe, és kijelentették: a képviselők "elfoglalják" a termet, leülnek, és mindaddig nem moccannak onnan, amíg a republikánusok vezetői nem teszik lehetővé a mielőbbi szavazást a fegyverek vásárlását és viselését szigorító törvényről. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke ugyanis július közepe előtt nem akarja napirendre tűzni a voksolást. A házelnök a CNN-nek nyilatkozva kijelentette: nem fog olyan szigorítást napirendre tűzni, amely szembemegy az alkotmányos jogokkal, a demokraták akcióját pedig szenzációhajhászatnak nevezte. 

 A képviselőkhöz idővel még többen csatlakozott, köztük Berni Sanders vermonti szenátor, Hillary Clinton várható demokrata elnökjelölt versenytársa. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a demokraták komolyan gondolják az ülősztrájkot, az ülést berekesztették, a republikánusok kivonultak a teremből, a kongresszus eseményeit folyamatosan közvetítő C-SPAN televízió kameráit pedig lekapcsolták. Az ülősztrájkoló demokraták ezt követően mobiltelefonjaikon adtak hírt arról, mi történik a képviselőházban. Többen a terem padlóján foglaltak helyet, mások a padokban várják az akció fejleményeit. "Túl sokáig voltunk nyugodtak, eljön az idő, amikor mondani kell valamit, zajongani kell" - közölte telefonon újságírókkal Lewis képviselő. Hozzátette, hogy szerinte most jött el ennek az ideje, utalva a floridai Orlandóban elkövetett tömegmészárlásra, amelynek 49 halálos áldozata volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?