Obama és a dalai láma találkozott

Obama elnök szerdán fogadta a Fehér Házban a dalai lámát, de a sajtónyilvánosság kizárásával. Elemzők szerint azért, hogy ne bosszantsa fel Pekinget, amely így is tiltakozott a találkozó ténye miatt.

A tibetiek spirituális vezetője nem az elnök vagy az amerikai kormányzat meghívására, hanem egy konferenciára érkezett Washingtonba. Az Egyesült Államok Békeintézete és a washingtoni Amerikai Egyetem közösen megrendezett tanácskozásán szólalt fel.

A 80 esztendős, 1959 óta indiai száműzetésben élő buddhista szellemi vezető szerdán már politikai találkozókat is lebonyolított. Először a kongresszusba látogatott el, ahol találkozott a képviselőház demokrata frakciójának vezetőjével, Nancy Pelosival és Patrick Leahy demokrata párti szenátorral, majd részt vett a szenátus külügyi bizottságának az ülésén. Majd a Fehér Ház vendége volt, ám az amerikai újságírók megjegyezték: őszentsége nem a főbejárathoz érkezett, hanem a hátsó kapunál fogadták, így érkezésének nem volt tanúja egyetlen televíziós forgatócsoport vagy sajtófotós sem. 

A két Nobel-békedíjas politikus - vagyis Barack Obama és a dalai láma - találkozója után nem volt sajtóértekezlet, és nem adtak ki közleményt sem. Elemzők azonban felhívják a figyelmet: Obama elnök már háromszor, 2014-ben, 2011-ben és 2010-ben is fogadta a Fehér Házban a dalai lámát, ám mindannyiszor magánjellegűnek minősítették a találkozót, amelyet éppen ezért most sem az Ovális irodában, hanem egy lakosztályban tartottak. 

Az elnök és a dalai láma nem nyilatkozott, sem a vizit előtt, sem a megbeszélések után. Ennek okát elemzők Kína rosszallásával magyarázzák. A kínai külügyi szóvivő már a mostani találkozó előtt is jelezte, hogy Peking szerint a látogatás kárt okozhat "a kölcsönös bizalomban és együttműködésben". 

A The Wall Street Journal értesülései szerint a kínai külügyminisztérium ki is fejezte tiltakozását az Egyesült Államok pekingi nagykövetségénél.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?