Cameron: a kilépésnek csak költségei lennének, hozadéka semmi

Nagy-Britannia egy teljes elveszített évtized valós kockázatával lenne kénytelen szembenézni, ha az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból - mondta a brit miniszterelnök. David Cameron a BBC-ben azt mondta: először távozás feltételeiről kellene évekig tárgyalni, azután újabb évekig egy új kereskedelmi megállapodásról az unióval. Cameron szerint a kilépésnek csak költségei lennének, hozadéka semmi.

Arra a felvetésre, hogy a bevándorlást nem sikerült a korábban általa ígért évi néhány tízezer főre csökkenteni, Cameron kijelentette: a Brüsszellel kötött reformmegállapodás alapján a jövőben az uniós társállamokból érkezők sem igényelhetnek érkezésük után teljes körű szociális ellátást; ehhez négy év kellene.

A kormányfő felidézte a brit pénzügyminisztérium tanulmányát, miszerint recessziót okozna a brit gazdaságban a brexit. Cameron jelentős gazdasági kockázatokról írt a The Sunday Telegraphnak írt cikkében is.

Cameron szerint a brit jegybank, a Nemzetközi Valutaalap és „tíz közgazdászból kilenc” azon az egybehangzó véleményen van, hogy Nagy-Britannia kilépése sokkolná a brit gazdaságot.

Ez olyan mértékű recessziót okozhatna, amely miatt akár 500 ezer nagy-britanniai munkahely is odaveszhetne, emellett 20-40 milliárd fontos „lyuk” keletkezhetne a brit közfinanszírozási rendszerben a recesszió és a növekvő munkanélküliség okozta adóbevétel-kiesések miatt - áll Cameron vasárnapi cikkében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?