Republicon: gyengült a Fidesz, erősödött a baloldal

Nyolc százalékkal csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága az elmúlt hónaphoz képest; a kormánypártok népszerűségének csökkenéséből leginkább a kisebb baloldali pártok profitáltak.

Míg a Fidesz-KDNP áprilisban még a pártválasztók 51 százalékának támogatását tudhatta maga mögött, májusra ez az arány 43 százalékra olvadt. Ugyanebben a kategóriában a megkérdezettek 20 százaléka az MSZP-t, 18 százalékuk pedig a Jobbikot támogatja – ezzel mindkét párt egy-egy százalékkal növelte támogatottságát az előző hónaphoz képest – írja májusi, reprezentatív közvélemény-kutatásában a Republikon Intézet.

Elsősorban a Demokratikus Koalíció erősödött, amely az áprilisi 5 százalékról 8 százalékra növelte népszerűségét májusra. A pártot az LMP (5 százalék) és az Együtt (3 százalék) követi. 1-1 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött a Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd Magyarországért.

A pártválasztók csoportján belül 41 százaléknyian vannak, akik a Fidesz további kormányzását preferálják, míg 33 százaléknyian egy baloldali és liberális pártok alkotta kormányt látnának szívesen – írja a vs.hu.

Címlapi illusztrációnk forrása: blog.hu

Kapcsolódók

Kimaradt?