Hillary Clintont dicsérte Barack Obama

A demokraták várható elnökjelöltjét, Hillary Clintont dicsérte Barack Obama amerikai elnök az NBC televízió esti talk-show műsorának (The Tonight Show) vendégeként. Az elnökkel készített interjú csütörtökön este kerül csak adásba, de az amerikai sajtó már részleteket tett közzé a szerdán felvett beszélgetésből.

A műsorban Obama elnök egyelőre nem mondta ki nyíltan, hogy Hillary Clintont támogatja az elnökségért folytatott küzdelemben, de nem sok kétséget hagyott afelől, hogy ki mellett áll. A műsor házigazdájának, Jimmy Fallonnak a kérdésére válaszolva Hillary Clintont úgy jellemezte, mint aki „lefegyverzően okos, kemény és mélyen szívén viseli a dolgozó emberek gondjait, a gyermekek iskoláztatását, s gondoskodik arról, hogy gazdaságunk erősödjék”.

Fallon azon kérdésére, hogy mit gondol, vajon a republikánusok örülnek-e Donald Trump elnökjelöltségének, Obama azzal replikázott: „Mi örülünk neki, de azt nem tudom, hogy ők hogyan éreznek.”

Obama az elnökjelöltségért folyó kampány során mindvégig meleg szavakkal, elismeréssel szólt Clintonról, és többször is kifejtette, hogy a volt külügyminiszter alkalmas arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen, ámbátor nyílt támogatásáról egyelőre még nem biztosította Clintont. Elemzők arra számítanak, hogy ez csütörtökön megtörténik, miután az elnök a Fehér Házban fogadja Bernie Sanders vermonti szenátort, Hillary Clinton pártbéli vetélytársát.

A talk-showban Obama kitért Sanders szenátorra is, akiről ugyancsak méltató szavakkal beszélt, kiemelve, hogy a vermonti politikus “óriási energiát” fektetett a kampányba, és „új elképzeléseket” hozott a közbeszédbe. Mindazonáltal fontosnak tartotta ismét leszögezni, hogy szerinte az egész előválasztási folyamat azt bizonyította, hogy Hillary Clinton a jobb elnökjelölt.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy kettejük éles kampánya után néhány héten belül sikerül majd egységbe kovácsolni a demokrata tábort.

A Politico című lap értesülései szerint a tévéműsor felvételére New Yorkba induló elnöki repülőgépen Obama Clinton keddi győzelmi beszédét is dicsérte, a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest pedig elmondta a gépen utazó újságíróknak hogy az elnök maga is történelmi pillanatként értékelte Clintonnak a keddi hat előválasztáson aratott győzelmeit.

Earnest arról is beszélt: Obama nem zárja ki annak lehetőségét, hogy még a demokraták elnökjelölt-állító országos konvenciója előtt beszálljon a kampányba, részletekkel azonban nem szolgált. Csupán annyit mondott: „Objektív tény, hogy a demokrata táborban országszerte Obama a legnépszerűbb politikus, s ez azt jelenti hogy az elnök különösen befolyásos szószólója a demokraták elnökjelöltjének.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?