Levélbombát küldtek egy EU-hatóságnak

Tűzszerészek hatástalanítottak egy borítékba rejtett robbanószerkezetet kedden, amely az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (Efsa) az olaszországi Parma városában működő székhelyére érkezett. Az olasz hatóságok szerint a háttérben anarchista vagy ökoterrorista csoportok állnak.

A gyanús borítékra a 2002 óta Parmában működő Efsa postahivatalában lettek figyelmesek, mivel egy olyan dolgozó nevére címezték, aki már régóta nem az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnál dolgozik. 

Az olasz hatóságok közlése szerint a borítékban robbanószer volt, és jelentős kárt okozhatott volna. Az Efsa székházát kiürítették. A borítékot tűzszerészek hatástalanították az Efsa épülete előtti téren.

A hatóságok feltételezése szerint a levélbomba mögött anarchista-forradalmi csoportok vagy ökoterroristák állhatnak. Az Efsa az utóbbi időszakban több fenyegetést is kapott a génkezelt élelmiszerek miatt.

Az olasz hatóságok azt sem zárják ki, hogy a levélbomba az Európai Bizottságnak szóló figyelmeztetés volt, amely június végén dönt a glifozát nevű gyomirtó sorsáról. Az Európai Bizottság korábban a vegyszer 2031-ig tartó újraengedélyezését javasolta. Ezt többek között Olaszország és Franciaország ellenzi, az olcsó gyomirtót ugyanis rákkeltőnek tartják.

A kétezres évek végétől Olaszországban egymást követik a levélbomba-merényletek: az utóbbi években külföldi diplomáciai képviseletekre, az olasz adóhivatalba, minisztériumokba és újságok szerkesztőségeibe is érkezett levélbomba. Az akciók egy részét olasz anarchista csoportok vállalták magukra.

Kimaradt?