Az amerikai muzulmánoknak üzent Obama

A ramadán ünnepén kiadott közleményében Obama azt ígérte az amerikai muszlim közösségeknek, hogy megvédi őket az olyan emberektől, akik szerinte a vallási szabadságukat fenyegetik, és ezzel kimondatlanul is Donald Trumpra célzott a jelenlegi elnök.

Barack Obama amerikai elnök hivatalos közleményt tett közzé a vasárnap elkezdődött iszlám böjti hónap alkalmából, amely idén július 5-ig tart. Az elnök a közleményben lényegében azt ígéri az amerikai muszlim közösségeknek, hogy megvédi őket az olyan emberektől, akik szerinte a vallási szabadságukat fenyegetik, és ezzel kimondatlanul is Donald Trumpra, a republikánusok várható elnökjelöltjére célzott.

Az Egyesült Államok változatlanul szívesen fogadja a bevándorlókat és a menekülteket, annak ellenére, hogy "vannak hangok, amelyek megpróbálnak megosztani bennünket" - üzente Obama.

"Határozottan az amerikai muszlim közösségek mellett állok abban, hogy visszautasítsuk azokat a hangokat, amelyek megpróbálnak megosztani bennünket, vagy megpróbálják korlátozni vallási szabadságunkat vagy polgári jogainkat" - olvasható a közleményben. Az elnök egyúttal bejelentette, hogy a ramadán végeztével muszlim vallású amerikaiakat lát vendégül a Fehér Házban.

Trump és a józan paraszti ész

Donald Trump közben vasárnap, a CBS televízió szokásos heti politikai háttérműsorában azzal hozakodott elő, hogy egy muszlim bíró egy esetlegesen ellene folyó perben nem lehet korrekt, éppen azért, amit korábban, a választási kampányában a muszlimok beutazásának ideiglenes betiltásáról mondott. 

Amikor az újságíró azzal az ellenvetéssel élt, hogy Amerikában hagyományosan nem annak alapján ítélnek meg valakit, hogy honnan jött és kik a szülei, Trump visszaszólt: "Én nem hagyományról beszélek, hanem a józan paraszti észről, világos?"

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?