Árvíz fenyegeti a francia fővárost

Szerdára a Szajna kilépett medréből, a hatóságok leállították a párizsi sétahajó-közlekedést, és mentőcsapatok költöztetik ki a lakóhajókban élőket otthonaikból.

Franciaország több más városában és vidékén is gondot okoz a magas vízállás. A Párizs–Bordeaux közötti autópálya több szakaszát elöntötte a víz, csakúgy mint vasúti töltéseket Orléans-tól északra, továbbá a Metz és Luxemburg közötti autópályát. Montargis városában – Párizstól 110 kilométerre délre – ki kellett üríteni lakóházakat, iskolákat és egy idősotthont.

A francia országos meteorológiai intézet közlése szerint még sohasem volt ennyire csapadékos a május a 150 éve kezdett feljegyzések óta. Ezért aztán egyes területeken évszázados árvízrekord dőlt meg, és a helyzet az előrejelzések szerint tovább rosszabbodik: a folyók vízszintje még mindig emelkedőben van.

A Szajna vízállása szerdára már 4,3 méterrel volt magasabb az ilyenkor szokásosnál. A párizsi városháza lezárta a folyó mentén a főváros rakparti útjainak egy részét. A folyó tetőzését péntekre várják, 5,6 méteres vízállásra számítanak. A metróhálózatot és az elővárosi vasutat hat méter alatti vízállás nem fenyegeti.

A péntekre várható 5,6 méter egyébként elmarad a Szajna eddigi feljegyzett legmagasabb vízállásától, amely 8,6 méter volt, és 1910-ben jegyezték fel.

Ami az időjárást illeti, szerdán napközben alábbhagyott az eső, ám estére újabb csapadékfelhők érkeznek Franciaország fölé, amelyekből még csütörtökön is bőven zuhoghat.

Kimaradt?