Fogolycserével szabadul az ukrán pilótanő?

Az elkövetkező órákban leszáll az oroszországi Rosztov-na-Donuban Petro Porosenko ukrán elnök különgépe, hogy Kijevbe szállítsa onnan az egy orosz bíróság által 22 év börtönre ítélt Nagyija Szavcsenko ukrán katonanőt - jelentette szerdán az Interfax orosz hírügynökség.

Az elnöki gép fedélzetén utazik az orosz felderítés két, feltételezett tagja, Jevgenyij Jerofejev és Alekszandr Alekszandrov, akiket Kijevben ítéltek hosszú szabadságvesztésre. A Kelet-Ukrajnában elfogott Jerofejev és Alekszandrov szerdán kegyelmi kérvénnyel fordult Porosenkóhoz.

Az Interfax informátora szerint a fogolycserét Rosztov-na-Donu repülőterén fogják végrehajtani.

A 34 éves Nagyija Szavcsenko helikopterpilóta 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Oroszországban azzal vádolták meg, hogy bűnös a Luhanszk megyei tüzérségi támadásban megölt két orosz tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet. Szavcsenko viszont tagadta ezt. 

A két oroszt, akik az ukrán hatóságok szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) emberei, terrorizmus és támadó háborúban való részvétel miatt ítélték el. 2015. május 16-án fogták el őket az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Luhanszk térségében, ahol az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság nemzetőrségénél szolgáltak. Jerofejev és Alekszandrov szintén tagadta bűnösségét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?