Háromezer menekültet mentettek ki a tengerből az olasz partoknál

Az elmúlt huszonnégy óra alatt körülbelül háromezer menekültet mentettek ki olasz és más hajók a tengerből Líbia partjainál, két nap alatt pedig több mint 5600 embert emeltek a fedélzetükre – közölte kedd este a mentési missziót irányító olasz parti őrség. 

Kedden 23 mentőakció volt a Földközi-tengeren, és minden, térségben állomásozó hajót be kellett vetni a csónakokkal és kisebb hajókkal Európába igyekvő emberek kimentéséhez. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint év eleje óta 34 ezernél több migráns érte el az olasz partokat önállóan vagy az őket megmentő hajókkal. Ez valamivel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában volt. Segélyszervezetek szerint az Európába tartó menekültek számára a "legjárhatóbb" a Líbia és Olaszország közötti tengeri útvonal a balkáni folyosó lezárása, illetve az Európai Unió és Törökország között kötött megállapodás életbe lépése óta. 

Tartani lehet attól, hogy az időjárási viszonyok javulásával tovább nő a menekültáradat. Már az elmúlt napokban is jelentősen emelkedett az útnak indulók száma. Többségük Líbiából indult útnak az olaszországi Lampedusa vagy Szicília felé. Nagy részük afrikai, és egyelőre nem igazolódott be az olasz hatóságok félelme, hogy a háború sújtotta Szíriából vagy Afganisztánból menekülő emberek ezt az útvonalat választják a balkáni határok lezárása miatt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?