Siíták elleni véres merényleteket hajtottak végre Bagdadban

Három helyszínen is bomba robbant az iraki fővárosban szerdán, összesen legalább 80 halálos és ugyanennyi sebesült áldozatot követelve - tájékoztat az EuroNews

Valamennyi merényletnek siíták voltak a célpontjai. Először egy bagdadi piacon lépett működésbe pokolgép. Ott haltak meg a legtöbben, több mint 60-an. A kisteherautóba rejtett bomba egy szépségszalon közvetlen közelében robbant fel, megölve több esküvőre készülő párt is. Ezt követte még két támadás két másik, szintén siíta többségű városrészben. A halottak száma valószínűleg még nőni fog, mert sokan kritikus állapotban vannak.

"A biztonsági erők nem képesek megvédeni minket. A kormány szerint állítólag fémdetektoraik is vannak, de kérdem én, hol? Hogy juthat keresztül az ellenőrző pontokon egy ilyen bomba?" – teszik fel a kérdést a bagdadiak.

Egy évtizede még mindennapos események voltak a halálos robbantások az iraki fővárosban. Az utóbbi időben a biztonsági helyzet fokozatosan javul, de a civilek és a fegyveres erők elleni támadások továbbra is gyakoriak. A szerdai merényleteket a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vállalta magára, amely az utóbbi hónapokban gyakran vesz célba olyan övezeteket, ahol siíták laknak, mivel eretneknek tartja őket. Legutóbb május elején robbantottak két autóbombát, a célpontok akkor is síita többségű települések voltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?