banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Több ezer ember tüntetett Prágában a marihuánafogyasztás legalizálásáért

Több ezer, döntő többségében fiatal ember tüntetett szombaton Prágában a marihuána szabad fogyasztásának törvényi engedélyezéséért. A Million Marihuana March elnevezésű akciót 19. alkalommal rendezték meg a cseh fővárosban.

A marihuánafogyasztás legalizálásának 6-7 ezer híve először a városközpontban lévő Károly téren gyűlt össze, majd a prágai Hradzsinhoz közeli Letná parkba vonultak, ahol késő éjjelig különféle zenekarok lépnek fel.

A parkban kora este már mintegy 8-10 ezer ember gyűlt össze. A rendezvénynek gyakorlatilag zenei fesztivál jellege van, nagyobb incidensekről egyelőre nem érkezett hír. A felvonulás során a rendőrség mintegy tucatnyi fiatalt állított elő, a rendőrségi szóvivő szerint tiltott marihuánaárusítással, illetve -fogyasztással összefüggésben.

Csehországban e könnyű drog birtoklása saját célokra nem tilos, nem büntethető. A tüntetők azonban marihuána-termesztés, -kereskedelem és -fogyasztás korlátlan legalizálását követelték. Országos felmérések szerint a megkérdezett csehek 53 százaléka engedélyezné a marihuána szabad használatát.

2013 áprilisától kezdve a marihuána egészségügyi felhasználása engedélyezett, a marihuána alapú gyógyszerek orvosi rendelvényre kaphatóak a gyógyszertárakban, az áruk azonban magas.

Cseh orvosi szakértők és szociológusok véleménye a marihuánafogyasztásról megoszlik. Az egyik oldal a gyakori fogyasztást nagyon veszélyesnek tartja, míg a másik tábor szerint a kender élvezete kisebb károkat okoz az emberi szervezetben mint például a rendszeres dohányzás.

Csehországban, ahol a marihuána a legelterjedtebb drog, az utóbbi években folyamatosan nő a kábítószer-élvezők száma.

Különféle felmérések és tanulmányok szerint a fiatal csehek több mint fele próbálta már ki a marihuánát. Ez magasabb arány, mint az Európai Unió országainak átlaga. Ugyanakkor a felmérések azt is jelezték, hogy a csehek csak alkalmanként élnek e droggal, s a rendszeres marihuánafogyasztók száma nem túl magas.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?