Ferenc pápa: „Egy olyan Európáról álmodom, ahol nem bűn migránsnak lenni”

Európának nem szabadna bűnözőt látnia a migránsokban - mondta Ferenc pápa a Károly-díj átvételekor a Vatikánban.

Az elismerést Angela Merkel német kancellár és az unió vezetői jelenlétében vette át a katolikus egyházfő - tájékoztat az EuroNews.

Ferenc pápa szerint a kontinensnek változtatnia kell a gazdaságpolitikáján is: "Ha újra akarjuk gondolni a gazdaságunkat, akkor méltóságteljes, jól fizetett munkahelyeket kell teremtenünk a fiataloknak. Ehhez egy új, egyenlőségre törekvő gazdasági modellre van szükség, amely nem csak keveseket szolgál, hanem az átlagemberek és a társadalom javát nézi. El kell indulni egy szociális gazdaság felé".

Az egyházfő korábban a menekültek befogadására szólított fel. Nemrég a görögországi Leszbosz menekülttáborából 12 migránst vitt magával a Vatikánba.

"Egy olyan Európáról álmodom, amely gondoskodik a gyermekekről, testvéri segítséget nyújt a szegényeknek és azoknak a jövevényeknek, akik mindenüket elvesztették és menedéket kérnek. Egy olyan Európáról álmodom, ahol nem bűn migránsnak lenni. Ahol ez inkább egy felhívás az emberi méltóság biztosítására" - mondta a pápa.

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a Vatikán 12 migráns befogadásával népességarányosan minden uniós államnál többet tett a menekültekért.

Kapcsolódók

Kimaradt?