Több mint 10 milliárd forint támogatást kérnek a magyarországi nemzetiségek

Mintegy 2,5 milliárd forintos támogatási növekedést szeretnének elérni a jövő évre vonatkozóan a magyarországi nemzetiségiek. A módosítás elfogadásával a jövő évi költségvetésben a nemzetiségek támogatására mintegy 10,5 milliárd forint juthatna. Idén a nemzetiségi terület támogatására több mint 8 milliárd forint állt rendelkezésre.

Mintegy 2,5 milliárd forintos támogatási növekedést szeretnének elérni a jövő évre vonatkozóan a magyarországi nemzetiségiek.

Ennek érdekében módosító javaslatot nyújt majd be az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága a 2017-es költségvetéshez.

Fuzik János szlovák nemzetiségi szószóló, a bizottság elnöke a testület keddi ülésén közölte, hogy módosító indítványt nyújtanak be, hiszen az igényeik és az elvárások "távol vannak" a kormány által benyújtott törvényjavaslatban foglaltaktól.

Ritter Imre német nemzetiségi szószóló, a bizottság költségvetési albizottságának elnöke elmondta, eredetileg egy 3,3 milliárd forintról szóló igényt állítottak össze, de az egyezetések során körvonalazódott, hogy a realitás mintegy 2,5 milliárd. Az összeg a helyi nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatásának, valamint a felújítási és beruházási pályázati önrész keretének emelését tartalmazza - tette hozzá.

A módosítás elfogadásával a jövő évi költségvetésben a nemzetiségek támogatására mintegy 10,5 milliárd forint juthatna. Idén a nemzetiségi terület támogatására több mint 8 milliárd forint állt rendelkezésre.

Kimaradt?