Vérfürdő egy amerikai általános iskolában

Legalább 27 halálos áldozata van az amerikai Connecticut állam egyik általános iskolájában lezajlott pénteki lövöldözésnek - jelentette a CBS televízió, amely szerint a halottak többsége gyerek.ver2

Az utóbb Adam Lanzaként azonosított lövöldöző 20 éves volt, és négy fegyverrel, golyóálló mellényben kezdett el lövöldözni az épületben, és osztályteremről osztályteremre járva, tanárra és diákra válogatás nélkül lőtt. A média korábban 24 éves bátyját, Ryan Lanzát nevezte meg tettesnek, ugyanis Adamnál találták Ryan jogosítványát. Az AP szerint az egyik fegyver egy .223 kaliberű puska volt.

Valószínűleg a gyilkos anyja, Nancy Lanza volt az első áldozat az iskolában (más források szerint őt az ámokfutó már a New Jersey-i házukban megölte), aztán a tanteremben levő 18 gyerekre kezdett lőni, majd tanteremről tanteremre járva válogatás nélkül mindenkire. Szemtanúk száz körüli lövés hangját számolták meg. Mire valaki hívta a 911-et, és a rendőrök a helyszínre érkeztek, Adam Lanza öngyilkos lett.

Vele együtt 26 halott maradt az ámokfutás után az iskolában, köztük 18 gyerek, tanárok, az iskola igazgatója és pszichológusa. Később a kórházban még két súlyosan sebesült gyerek halt meg. Az első hírek szerint a család New Jersey-i otthonában holtan találták a gyilkos apját, Peter Lanzát is, később ezt cáfolták, az apát jelenleg a rendőrség kérdezi ki. A gyilkos öt testvére közül az egyiket szintén őrizetbe vette, és kihallgatta az FBI, de nem gyanúsítottként.

Az amerikai lapok több tanár hősies és önfeláldozó viselkedéséről is beszámolnak szemtanúk elbeszélései alapján, az igazgató például a testével próbálta védeni a kollégáit, és eltorlaszolni az egyik iroda ajtaját, hogy a gyilkos ne tudjon bemenni, őt az ajtón keresztül lőtte le az ámokfutó, de a többi tanár az irodában életben maradt.

ver4

„A tornateremben voltunk, amikor hangos durranásokat hallottunk, azt hittük, valaki egy ajtót csapkod. Aztán kiabálás hallatszott, és nagyon sok lövés. Hallottam, hogy valaki azt kiabálja, kezeket fel, egy másik hang pedig azt, ne lőjön. Bebújtunk az öltözőszekrényekbe, aztán később valaki jött és kivezetett minket az iskolából. Rendőrök voltak az összes ajtónál, mindenki sírt és kiabált” – így számolt be a New York Timesnak az utóbbi évek legsúlyosabb iskolai lövöldözéséről a Connecticut állambeli Newtown általános iskolájának egyik 9 éves diákja.

A rendőrségre helyi idő szerint reggel 9 óra 40 perckor érkezett bejelentés arról, hogy a Sandy Hook Általános Iskolában megjelent egy fegyveres, és elkezdett lövöldözni – írta meg a Hartford Courant helyi lap. Az AP szerint is voltak kötelékei a lövöldözőnek az iskolához. A CNN szerint Obama éppen az FBI igazgatójával és a connecticuti kormányzóval egyeztet.rendorok

A Hartford Courant szerint a helyi karhatalmi alakulat tagjainak tucatjai és felfegyverzett rendőrök érkeztek a helyszínre, illetve mentősök, akik hordágyakat fektettek a földre. Helyi idő szerint délelőtt 11 órakor még mindig az épületet átfésülése zajlott, és rendőrkutyákat is bevittek. A környező városokban több iskolát is lezártak a hír hallatán.

A Sandy Hook Általános Iskolába – ahol a lövöldözés történt – futva sietett több szülő a gyerekéért. Az iskolásokat libasorban, az előttük álló vállára tett kézzel, tanárok kísérték ki az épületből, többen sírtak. geyerekekA CNN beszámolója szerint a szülőket sokkolta az incidens. A Sandy Hook egy állami iskola, aminek több mint 600 tanulója van az óvodásoktól a 4. osztályosokig (5-től 10 éves korig). A délutáni iskolabusz-járatokat törölték.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője elmondta: „Bár ez a mai nem az a nap, amin a fegyvertartásról kéne vitatkozni, Obama elnök továbbra is elkötelezett amellett, hogy betiltsák a támadófegyvereket.”

A tragédia sokkolta Amerikát, az ország lelkiállapotát jól tükrözte Barack Obama sajtótájékoztatója, ahol a láthatóan megrendült elnök a szavakat kereste és a könnyeit törölgette élő adásban. Az elnök négynapos nemzeti gyászt rendelt el.

.ver1

Az elmúlt tíz év amerikai ámokfutása

2002. január 15. - New Yorkban lövöldözés volt a Martin Luther King Jr.-ról elnevezett középiskolában. A lövöldözés során két 16 éves fiú megsebesült.

2002. január 16. - Lövöldözés volt a virginiai Grundy településen működő Appalachian School of Law nevű jogi felsőoktatási intézményben. Összesen hat személyt lőttek meg, közülük hárman - köztük az intézmény dékánja is - meghaltak. Az ámokfutó az intézmény egy felfüggesztett hallgatója volt.

2002. október 29. - Tucsonban, Arizona állam egyetemén egy 41 éves bukott diák lelőtte három tanárát, majd magával is végzett.

2004. november 24. - Indiana szövetségi államban, Valparaisóban a tanítás megkezdése előtt nyolc társát sebesítette meg késével egy diák.

2006. szeptember 17. - A coloradói Bailey város középiskolájába egy ismeretlen férfi hatolt be, lövöldözni kezdett, majd hat diákot túszul ejtve bezárkózott egy terembe. A fogva tartott túszok kiszabadításakor a férfi egy diáklányt súlyosan megsebesített, majd öngyilkos lett.

2006. október 2.- Lövöldözés tört ki egy túszszedő akció közben az amerikai Pennsylvania államban az amis vallási közösség iskolájában. A vérengzésnek öt halálos áldozata volt, köztük a lövöldöző is.

2007. január 4. - Washington államban, egy tacomai középiskolában egy 18 éves diák célba vette 17 éves társát, majd közvetlen közelről háromszor rálőtt.

2007. április 16. - Blacksburgben, a virginiai műszaki egyetemen egy huszonhárom éves dél-koreai származású diák 32 embert (30 diákot és két tanárt) lőtt le, majd önmagával is végzett.

2007. május 8. - Lelőtt egy embert és megsebesített két másikat egy 19 éves amerikai egyetemista, aki lövöldözni kezdett egy lakásban a fresnói Kaliforniai Állami Egyetem kampusza közelében.

2008. február 15. - A Chicagótól nyugatra fekvő Northern Illinois Egyetemen egy fegyveres tüzet nyitott egy előadóteremben a diákokra. Hatan meghaltak, tizenhatan megsebesültek. Az ámokfutó fiú önmagával is végzett.

2009. január 25. - Az Oregon állambeli Portlandben két diákkal végzett, hetet megsebesített egy fegyveres ámokfutó. A lövöldözés után magát is főbe lőtte, de életben maradt

2010. február 12. - Az Alabamai Egyetem biológiai tanszékén Amy Bishop Anderson docens azért lövöldözött, mert állásában nem véglegesítették: három kollégáját megölte, három embert megsebesített.

2012. április 2. - Vérfürdőt rendezett az oaklandi Oikos Egyetem eltávolított hallgatója, mert kigúnyolták rossz angolsága miatt. A 43 éves koreai származású férfi hat nőt és egy férfit gyilkolt meg, további három embert megsebesített.

Kimaradt?