Ismét elindultak Berlinbe Putyin motorosai, az Éjszakai Farkasok

Második alkalommal is elindultak Moszkvából Berlin felé pénteken a második világháborúban aratott győzelem évfordulója alkalmából a Kreml-barát Éjjeli Farkasok motoros csoport tagjai.

A motorosok Fehéroroszországon, Lengyelországon, Szlovákián, Ausztrián és Csehországon áthaladva terveznek május 9-re eljutni a német fővárosba. Útjuk során és végállomásukon is koszorúzással terveznek megemlékezni náci mészárlások áldozatairól és jelentős szovjet katonai győzelmekről.

Tavaly az előző lengyel kormány miniszterelnöke, Ewa Kopacz provokációnak minősítette az orosz motorosok vonulását. Berlin, Varsó és Prága 2015-ben vízumügyi és határőrizeti eszközökkel fejezte ki a vonulással szembeni rosszallását.

Noha idén hivatalosan egyetlen érintett európai kormány sem jelezte előre, hogy nem engedi a területén áthaladni az Éjjeli Farkasokat, a konvojt vezető Andrej Bobrovszkij a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak elmondta: ha a lengyel határon a május 1-re tervezett érkezésükkor feltartóztatnák őket, Szlovákia felé veszik majd az irányt. Reményét fejezte ki, hogy Varsó a tavalyinál nagyobb megértés tanúsít. A RIA Novoszty orosz hírügynökség viszont már pénteken arról számolt be, hogy az orosz külügyminisztériumba bekérették a moszkvai lengyel nagykövetet amiatt, mert Varsó nem akarja beengedni Lengyelországba az orosz motorosokat.

Moszkva és Varsó között egyébként az utóbbi időben kiéleződött a viszony amiatt, hogy Lengyelországban idén féltucatnyi alkalommal rongáltak meg szovjet katonai emlékműveket. Az orosz külügyminisztérium szerdán a wroclawi temető meggyalázását követően hivatalos bocsánatkérésre, a tettesek felelősségre vonására és az emlékhelyek helyreállítására szólította fel a lengyel kormányt. 

A motoros-klub tagjainak az orosz külügyminisztérium segített a schengeni vízum beszerzésében, és emléktúrára az ortodox egyház is áldását adta. Alekszandr Zaldosztanov, a "farkasok" elnöke azonban nem vehet rész a vonuláson, mert az EU-szankciók őt személyesen is érintik, ezért nem kaphatott beutazási engedélyt.

Moszkvából pénteken 30 motoros indult el, de a konvoj létszáma a Rosszija 24 tudósítása szerint a Berlinig csatlakozókkal együtt akár kétezerre is felduzzadhat.

Kapcsolódók

Kimaradt?