Barack Obama: a NATO-nak meg kell védenie Romániát

Románia, Lengyelország és a balti államok oltalmazására kérte hétfőn Barack Obama a NATO-t.

A németországi látogatáson tartózkodó amerikai elnök felszólította a katonai szervezetet, hogy növelje a tagjai védelmére fordított költségvetését. Emlékeztette a NATO-tagállamokat, hogy GDP-jük 2 százalékával kellene hozzájárulniuk a közös katonai kiadásokhoz.

A Hannoverben elmondott beszédében Barack Obama kijelentette, fenn kell tartani az Oroszország elleni szankciókat, amíg Moszkva nem teljesíti az ukrán válság politikai rendezését célzó minszki megállapodás előírásait. Hangsúlyozta, hogy nem szabad megengedni a népek önrendelkezési jogának megsértését és a 20. században kijelölt határok megváltoztatását "a 21. század brutális erejével".

Ukrajnát támogatni kell, hogy megszilárduljon a demokrácia, és az ország a haderejének korszerűsítése révén megvédhesse függetlenségét - tette hozzá az amerikai elnök. Mint mondta, jó viszonyra törekszik Oroszországgal, "sokat invesztál" ebbe a kapcsolatba, és reméli, hogy Moszkva felismeri: "igazi nagyságra nem a szomszédok gyötrésével lehet szert tenni, hanem a világgal folytatott együttműködéssel, és csak ez hozhat tartós gazdasági növekedést és fejlődést az orosz népnek".

Kapcsolódók

Kimaradt?