Eldőlt a Lukács Archívum sorsa

A Lukács Archívum kéziratai és könyvei átkerülnek a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Soroksári úti új épületébe, a Filozófiai Intézetbe. A könyvek egy év múlva fognak átköltözni, a kéziratok valószínűleg később - ismertette az MTA elnöke az intézmény tervét szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Lovász László kitért arra, hogy a Lukács Archívumnak jelenleg helyet adó Belgrád rakparti lakás lassan tűzveszélyessé válik, ott nincsenek megfelelő körülmények a további tárolásra, nincs légkondicionáló berendezés sem.

"Bár az Akadémia emlékhelyet nem tart fenn tudósainak, nem zárkózik el attól, hogy amennyiben a család vagy egy alapítvány képes fenntartani, illetve méltó tartalommal megtölteni Lukács György filozófus egykori lakását, ehhez az MTA segítsége nem kizárható" - fogalmazott az elnök.

 

A Lukács Archívum jelenleg két egymás feletti lakásban működik, mindkettőt az V. kerületi önkormányzattól bérli az MTA. Lovász László megjegyezte: szemében a komolytalanság jele a Lukács Archívum érdekében indult aláírásgyűjtés, bár kapott levelet, amelyben felszólították arra, szüntesse meg a "szabad gondolkodók üldözését". Az elnök úgy vélte, túl hamis lett az archívum kérdése.

A költözést a vezetői kollégium egyhangúan támogatta.

Kimaradt?