banner_uTEymvI8_970x250.jpg
banner_r1k9kdWS_300x250.jpg

Orbán Viktor kiáll Angela Merkel mellett

Magyarország kiáll Berlin mellett és további kezdeményezésekkel támogatja Angela Merkel német kancellárt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Bild című német lapnak.

„Magyarország és én mint miniszterelnök kiállunk Berlin mellett és támogatjuk Angela Merkelt az aktuális európai kihívások leküzdésében olyan további kezdeményezésekkel, mint az akciótervünk” - utalt a kormányfő a Schengen 2.0 tervre.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy nagy bevándorlási hullámok idején egy pillanatra sem kérdőjeleződhetnek meg az európai értékek, köztük a vallásszabadság, a nők egyenjogúsága vagy a kölcsönös tiszteleten alapuló viselkedés egymással. A kormányfő hozzátette: nem jöhetnek létre társadalmainkban törvényen kívüli területek, amelyek előmozdítják a radikalizálódást. Elmondta, hogy ebben a szellemben tárta vendéglátója elé a Schengen 2.0 tervet, amellyel hozzá kíván járulni a menekültkérdés megoldásáról szóló vitához.

A politikailag egyesült Európának nincsen alternatívája

Helmuth Kohl volt német kancellár és Orbán Viktor találkozása után egy közös közleményt is kiadtak, amelyben a német lap szerint szerint kiemelték, hogy a célokat tekintve teljes mértékben egyetértenek Angela Merkellel, és az ügynek, valamint az érintett embereknek sem használ, ha bárki is "politikai ellentéteket konstruál" a menekülthullám kezelésének fontos kérdésében.

„A humanitárius szempontok alapján a legjobb utat kell megtalálni emberek milliói számára egy létfontosságú kérdésben” - áll a Bild szerint a közleményben, amelyben leszögezték, hogy Angela Merkel erőfeszítései is ebbe az irányba mutatnak.

A világban szükséget szenvedő sok millió emberre és az emiatt fenyegető népvándorlásra tekintettel egyáltalán nem az a kérdés, hogy segít-e Európa, hanem az, hogy milyen lehet a hatékony humanitárius segítség Európa részéről - tették hozzá. Hangsúlyozták: a politikailag egyesült Európának nincsen alternatívája, ha tartósan meg akarjuk őrizni a békét és a szabadságot Európában, és ha Európa felelősséget akar vállalni a világban – írja az Origo.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?