Migránsokat találtak egy teherhajó konténerében Franciaországban

Tizenhat migránst, köztük négy kiskorút találtak egy Fülöp-szigetekre induló teherhajó egyik konténerében az északnyugat-franciaországi Le Havre kikötőjében. Az iraki és afganisztáni állampolgárok Nagy-Britanniába szerettek volna átjutni - közölték kedden rendőrségi források.

Egy migránsokat segítő szervezet értesítette a hatóságokat arról, hogy a hajó egyik konténerében migránsok vannak. Az emberek vasárnap bújtak el a konténerben, amikor az Nantes városából teherautóval a Le Havre-i kikötőbe indult. Az egyik migráns mobiltelefonon felhívta a segélyszervezetet, mert aggódott társai életéért, illetve a hajó tényleges célpontja miatt. 

A rendőrségnek sikerült a mobiltelefon helyét meghatároznia, és megtalálnia a migránsokat a konténerben, köztük egy 8, egy 10 és egy 11 éves gyereket, egy 16 éves kamaszt, valamint több nőt, akik közül a legidősebb 45 éves. Valamennyien egészségesek. Az irakiakból és afgánokból álló csoport illegálisan szeretett volna a La Manche-csatornán átjutni Nagy-Britanniába, de tévedésből nem egy kompon, hanem egy Fülöp-szigetekre készülő teherhajó egyik konténerében bújtak el. A rendőrök átadták őket a határőrségnek. 

A rendőrség szerint egyébként az elmúlt hetekben ismét megerősödött a migrációs nyomás az észak-franciaországi Calais kikötőjénél is, ahol a jelentős rendőri készültség ellenére a hatóságok által megtűrt sátortáborban élő migránsok egy része éjszakánként farönkökkel torlaszolja el a kikötőhöz vezető utat, hogy lassításra kényszerítse a teherautókat és megpróbáljon felkapaszkodni rájuk.

Denis Hurth, az UNSA rendőri szakszervezet képviselője a La Voix du Nord regionális lapnak elmondta: könnygázzal oszlatják szét az embereket, de amint abbahagyják, azok folytatják a torlaszépítést. Elmondása szerint azért nem állítottak eddig elő senkit, mert a helyi fogház már tele van. "Időnként előállítunk közülük, de olyankor át kell szállítanunk őket egy másik városba, ami azt jelenti, hogy kevesebb ember van kint a helyszínen Calais-ban" - mondta a rendőr.

Francois Guennoc, a L'Auberge des migrants elnevezésű segélyszervezet vezetője szerint minél több akadályt állítanak a migránsok átjutása elé Nagy-Britanniába, annál elszántabbak az emberek. Közben az embercsempészek tarifája is megnőtt, a kikötő pedig hermetikusan le van zárva a migránsok előtt, ezért az egyetlen lehetőség számukra a Nagy-Britanniába való átjutáshoz az, hogy elbújnak a kompkikötő felé haladó teherautókban.

Kimaradt?