Törökország lövi a harcok elől menekülő szíriaiakat?

A Human Rights Watch arra szólított a fel a törököket, hogy ne lőjenek a harcok elől menekülő szíriaiakra, hanem engedjék át őket a határon. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pedig arra kéri Ankarát, hogy szolgáltasson információt az állítólagos menekülthalálok kapcsán, akik a szíriai határ közelében tüzérségi tűzben vesztették életüket.

„Miközben a civilek menekülnek az Iszlám Állam fegyveresei elől, Törökország éles lőszerrel válaszol, könyörület helyett” – fogalmazott Gerry Simpson, a HRW vezető menekültügyi kutatója egy április közepén kiadott közleményben. „Az egész világ az Iszlám Állam elleni harcról beszél, miközben azok, akik áldozatává válhatnak ennek a horrorisztikus erőszaknak, a szinte áthatolhatatlan fal rossz oldalán kerültek csapdába” – vélekedett Simpson.

A menekültek egy újabb hulláma akkor indult el a török határ felé Szíria irányából, amikor az Iszlám Állam tüzet nyitott a településekre, ahol menedéket találtak. A terrorszervezet támadásában három embert életét vesztette és ezrek hagyták el a lakhelyüket – számolt be a Guardian.

„A határ menedékként kellene, hogy szolgáljon, de ehelyett leginkább egy olyan akadály, amely visszaszorít minket a pokolba” – nyilatkozta a brit lapnak Abdul Aziz Rizk, aki szerint nem szeretnénk mást, csak eltűnni Szíriából.

A HRW szerint az Iszlám Állam és a lázadók között kiújult harcok miatt Aleppó tartomány északi részéről tízezrével menekülnek az emberek.

Törökországi segélymunkások, valamint szíriai táborigazgatók szerint az Iszlám Állam múlt hét szerdai és csütörtöki előrenyomulása után az Azaztól délre lévő táborok közel hatvanezer lakójának legalább a fele elmenekült. A menekültek a török határhoz közelebbi menekülttáborokban keresnek menedéket, valamint sokan Azazban próbálnak szerencsét. Három menekülttábor teljesen kiürült, a HRW szerint korábban 24 ezer ember tartózkodott ott.

 

Kimaradt?