Egyre nő az egy hónapja Idomeninél veszteglő menekültek elkeseredettsége

Áldatlan állapotok vannak a görög-macedón határon álló idomeni menekülttáborban. A sátortelepen élő egyik szíriai férfi azt mondta, az embereknek elfogyott a pénze és már egymástól lopnak. A tábornál múlt vasárnap óta súlyos sérülésekkel járó összecsapások zajlottak.

Az immár világszerte ismert idomeni sátortáborban még egy hónappal a macedón-görög határ lezárása után is tízezernél több ember várta, hogy majd csak átengedik Macedóniába.

A görög hatóságok többször is kilátásba helyezték, hogy kiürítik a tábort, mert nincs folyóvíz, elektromos áram, se rendes egészségügyi ellátás. Egyelőre azonban nem történt semmi, azon kívül, hogy aki akart, buszra szállhatott, és elmehetett egy volt laktanyába, hogy beadja bevándorlási kérelmét.

A határ menti sátortelepen élő egyik szíriai férfi azt mondta, áldatlan állapotok vannak a menekülttáborban, az ott élőknek egymástól is tartaniuk kell. Mohamed Zakaria szerint az embereknek nincs pénze és egymástól lopnak. Két-háromszáz euróval érkeztek Idomenibe, és két hónapja vannak ott – tette hozzá.

Döntésre akarták vinni, nem sikerült

A múlt vasárnap, április 10-én valakik azzal biztatták az ottaniakat, hogy megnyílik a határ, csak egy kis nyomásra van szükség. Az egyik szíriai menekült, Abu Mohamed azt mondta a sajtónak, döntésre viszik a dolgot, vagy átjutnak vagy meghalnak a próbálkozás közben.

A görög rendőrség felkészült a várható rohamra, a menekültek képviselőit pedig a kerítéshez kísérte tárgyalni a macedón katonákkal. Utóbbiakat azonban azzal a feladattal küldtek a határra, hogy ne engedjenek át senkit.

Az elutasítás hallatán az emberek elindultak visszafelé, majd megjelentek a kerítés egy másik pontján. A kamerák csak akkor értek a helyszínre, amikor már vége is volt a parittyázós, kődobálós kerítés ostromnak. A határon átjutni akaró tömeget a macedónok könnygázgránátokkal tudták távol tartani a határvonaltól. A hüvelyek száma arra utalt, hogy nagyszabású összecsapás zajlott a kerítés mentén.

Hatalmas az elkeseredés

A táborlakók körében óriási az elkeseredés, egy Taha néven nyilatkozó, szinté szíriai állampolgár azt mondta, ha a közel-keleti országban haltak volna meg a bombázásokban, az is jobb lett volna, mint, ami Idomeniben történik.

Egyik társa, Mahmúd szerint a macedónok már azelőtt könnygázzal lőtték őket, hogy megtámadták volna a kerítést. Nem fokozatosan erősítettek bele, hanem rögtön mindent bevetettek – mondta a macedón határt őrző egyenruhásokról. Erre aztán az emberek dühbe gurultak – mondta.

Megint készültek a könnygázra, de anélkül is ment

Az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet kétszáz embert látott el a csata után, többségüket könnygáz okozta irritáció miatt, de néhány sérültet kórházba vitettek. Jonas Hagensen, a szervezet kommunikációs igazgatója azt nyilatkozta, körülbelül hét embert küldtek tovább helyi egészségügyi intézménybe nyílt sebekkel, törés gyanújával és más súlyosabb sérülésekkel.

A görög miniszterelnök, Aléxisz Cíprasz élesen elítélte a macedón rendőrség eljárását, amely szerinte fegyvertelen embereket támadott meg könnygázzal és gumilövedékkel, úgy, hogy azok nem fenyegették őket.

A görög rohamrendőrség, amely ott volt a helyszínen, nem lépett közbe, három nappal később azonban egy újabb áttörési kísérlet után végül ők oszlatták szét a tömeget, igaz, gumibot nélkül, viszont gázálarcban, vagyis a könnygáz bevetésére készen.

Nem keresik a bajt

Közben a táborlakók közül egyre többen szánják rá magukat, hogy inkább egy befogadó állomáson várják ki, mi lesz velük. Száznyolcvan jazidi vallású iraki állampolgár, akik az Iszlám Állam elől menekültek el, negyvenhét nap után úgy döntött, elhagyja Idomenit. Egyikük, Aziz Kareem azt mondta, a jazidik nem keresik a bajt, a megbocsátásban hisznek, nem a harcban, csak azt szeretnék, ha a csoportjuk Idomeni után is együtt maradhatna, és mind ugyanabba a táborba kerülhetnének.

Újabb összecsapások

A macedón rendőrség április 13-án, szerdán ismét könnygázt és villanógránátot vetett be migránsok ellen szerdán a görög határnál, hogy feloszlassa egy csoportjukat, amelyik a két ország közötti pengekerítés görög oldalán tiltakozott – közölték szemtanúk. Kisebb dulakodás tört ki, amikor mintegy 50 migráns tiltakozása jeleként megközelítette a kerítést, néhányan pedig takarók segítségével megpróbáltak átkelni azon. A könnygáz bevetését követően a rend pár percen belül helyreállt.

Jeórjiosz Kiricisz, a görög válságstáb szóvivője szerint a határnál felsorakozott csoport ez alkalommal főként fiatal nőkből állt.

Kimaradt?