Az oroszok szerint Washington nukleáris fegyvereket telepít Romániába

Képtelenségnek nevezte a Pentagon illetékese azt a moszkvai állítást, miszerint az Amerikai Egyesült Államok nukleáris fegyvereket készül telepíteni a romániai deveselui katonai bázisra.

„Orosz nemzetbiztonsági illetékesek az elmúlt napokban azt állították, hogy Oroszország elrettentésére atomtöltetű rakétákat telepítünk a romániai katonai bázisunkra. Ez nonszensz. Elutasítjuk ezeket a kijelentéseket” – idézte a Mediafax az amerikai védelmi minisztérium vezető tisztségviselőjét, Brian McKeont.

Mint ismert, a deveselui bázisra az amerikai rakétavédelmi rendszer részeként elfogórakétákat telepített az amerikai hadsereg. A rendszer már működőképes. Washington többször is hangsúlyozta, hogy az Aegis Ashore rakétaelfogó a földrészen kívüli fenyegetések ellen védi Európát, és nem is alkalmas arra, hogy Oroszországot fenyegesse.

Moszkva többször is fenyegetően foglalt állást az amerikai rakétavédelmi rendszer romániai jelenléte ellen. Azzal vádolta Washingtont, hogy a lépéssel megszegte a közepes hatótávolságú nukleáris rakéták Európából való kivonásáról 1987-ben megkötött szerződést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?