Rendezetlen magyar ügyeket ró fel Romániának az amerikai külügy 2015-ös jelentése

A magyar nyelv hivatalos használatának tiltása, a kétnyelvű helységnévtáblák hiánya, az önálló, állami finanszírozású magyar egyetem alapításának elutasítása, a székely zászló és egyéb székelyföldi szimbólumok kriminalizálása, a csángóföldi magyarórák akadályoztatása és nem utolsósorban az egyházi és közösségi ingatlanok restitúciójának késlekedése is benne van abban a 42 oldalas, Romániáról szóló emberjogi jelentésben, amelyet az amerikai külügyminisztérium tett közzé szerdán. 

A 2015-ös év emberjogi vonatkozásai számba vevő jelentés az RMDSZ dokumentációjára alapozva készült. A jelentés a restitúcióval kapcsolatban megemlíti a román hatóságok által létrehozott „pontrendszert”, amelynek célja azoknak a volt tulajdonosoknak a kárpótlása, akiknek esetében nem lehet az eredeti tulajdont visszaszolgáltatni. „A (román) parlament célja az volt, hogy felgyorsítsa folyamatot és támogassa a természetbeni visszaszolgáltatást, viszont a helyi hatóságok akadályokat görgettek ennek az útjába, a kormány pedig ezt tolerálta” – áll a jelentésben. 

A jelentés név szerint megemlíti a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium újraállamosítását, hangsúlyozva, hogy a volt kommunista rezsim a református egyháztól kobozta el az ingatlant. A washingtoni külügynek arról is tudomása van, hogy az Erdélyi Református Egyházkerület fellebbezett az strasbourgi központú Emberi Jogok Európai Bíróságán. 

Az amerikai külügyi jelentés három további bekezdést szánt a magyar ügyeknek. Az RMDSZ által elkészített dokumentációra alapozva a washingtoni külügyérek felróják a román hatóságoknak, hogy továbbra sem lehet bíróságon és közhivatalokban a magyar nyelvet használni és a kétnyelvű feliratozás is gondot okoz több településen. Továbbá megemlítik, hogy bírósági döntéssel akadályozták meg a magyar nyelvű napilapok finanszírozását valamint, hogy a román kormány továbbra is elutasítja a magyar oktatási nyelvű állami egyetem felállítását. 

A székely zászló és szimbólumok elleni hadjárat is bekerült a Romániáról szóló 2015-ös emberjogi országjelentésbe. Az amerikai külügy nehezményezi, hogy a marosvásárhelyi hatóságok nem engedélyezték 2015. március 10-én, hogy a Székely Szabadság Napjának résztvevői felvonuljanak a város főterén. 

Az előző évekhez hasonlóan most is bekerült a jelentésbe a csángómagyarok ügye, akik csak a magyar állam finanszírozásával tudnak anyanyelvükön tanulni. Bár a román hatóságokat nem terheli költség, egyes csángóföldi településeken a helyi hatóságok akadályozzák a magyarórák megtartását.

Kapcsolódók

Kimaradt?