Rendkívüli állapotot hirdetett egy kanadai indián közösség

Az öngyilkossági kísérletek aggasztó hulláma miatt hirdetett rendkívüli állapotot egy kanadai indián közösség. Szombatról vasárnapra virradóra 11-en próbálták megölni magukat egy kis közösségben.

Pszichológusokat, mentális tanácsadókat küldött a kanadai egészségügyi hatóság az Attawapsikat indián közösségbe, mert az utóbbi időben rengetegen akartak öngyilkosok lenni az őslakosok közül. A rendkívüli állapot is azt jelenti, hogy az egészségügyi válságstáb a helyszínen segít az Ontario állam területén élő, kétezer fős település lakóinak.

A faluban csak márciusban 28-an próbálkoztak öngyilkossággal. Múlt szombaton újabb 11 ember próbált meg véget vetni az életének. Tavaly szeptember eleje és idén február vége között - összesen hatvanan próbálták megölni magukat. A tavaly szeptember óta feljegyzett összesen száz kísérlet közül csak egyetlen volt végzetes.

A jelenséggel már Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is foglalkozott. „Szívbemarkolók az Attawapiskat közösségről érkező hírek. Tovább dolgozunk azon, hogy javítsuk minden őslakos életkörülményeit” - írta a kormányfő a Twitteren.

Nem ez az indián közösség az egyetlen, amelyben vészesen megnőtt az öngyilkossági kísérletek száma. Egy manitobai faluban két hónap alatt 146-an próbáltak meg végezni magukkal, közülük hatan haltak meg.

Kanada őslakosainak száma 1,4 millió, az indiánok a lakosság négy százalékát adják. Az átlagnál szegényebbek, várható élettartamuk rövidebb, gyakrabban halnak erőszakos halált.

Kimaradt?