Peking terrorfenyegetettségtől tart a G20-ak csúcstalálkozója előtt

Peking terrorfenyegetéstől tartva nemzetközi segítségre számít annak érdekében, hogy a G20 országcsoport szeptemberi kínai csúcstalálkozóját a lehető legnagyobb biztonságban tarthassák meg - erről a közbiztonsági tárca illetékese beszélt a G20-tagországok rendőrségi kapcsolattartóinak egyeztető megbeszélésén.

A csúcsnak a Csöcsiang tartományi Hangcsou ad otthont.

Hou Lo, a terrorelhárítási hivatal vezető munkatársa "kemény feladatnak" nevezte a megelőzést, és a világ 19 legnagyobb gazdaságát, illetve az Európai Uniót tömörítő G20 tagországainak, továbbá más nemzetközi szervezeteknek a támogatását kérte hozzá.

A rendezvény előkészítésének részleteiről folytatott biztonsági tárgyalásokon kínai részről egy olyan listát kértek, amelyen nevek is szerepelnek, mégpedig a G20-ra, annak vezetőire és küldötteire potenciális veszélyt jelentő szervezetek, illetve magánszemélyek nevei. Kína a nemzetközi közösséggel fokozni kívánja a hírszerzői információk cseréjét is, valamint a nyomozást konkrét esetekben.

Hou a China Daily című, angol nyelvű napilapnak kifejtette, hogy Kína ugyan az elmúlt évben haladást ért el a terrorizmus elleni fellépésben, de az országban továbbra is valós terrorveszély áll fenn. A lap minisztériumi forrásokra utalva azt írta, hogy az ENSZ által 2002 óta terrorszervezetként nyilvántartott Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) tagjainak százai kaptak kiképzést Szíriában és Afganisztánban. A minisztérium attól tart, hogy az északnyugat-kínai ujgur közösségből toborzottak között lehetnek, akik azzal a céllal térnek vissza, hogy támadásokat hajtsanak végre.

A fenyegetés másik forrásának Kínában magát az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet tartják, amely ebben a térségben, egész Délkelet-Ázsiában is rendkívül aktív. Hírszerzői források ezzel együtt arra is felhívták a figyelmet, hogy lopott szíriai és iraki útlevelek kerültek forgalomba, amelyek segítségével a bűnözők könnyebben léphetik át a kínai határt.

Kimaradt?