Rendbontás nélkül toloncolták vissza Törökországba a menekülteket

Hétfőn megérkeztek az első visszatoloncolt menekülteket szállító hajók a görög Leszbosz szigetéről a nyugat-törökországi Dikili városába.

A két hajón összesen 131 pakisztáni és bangladesi menekült és ugyanennyi rájuk felügyelő rendőr tartózkodott, rendbontás nem történt. A nap folyamán legalább 400 embert hoznak át a görög oldalról az Égei-tengeren keresztül Törökországba.

Dikili felett helikopterek köröznek, a kikötőben nagy számban vannak jelen a készenléti rendőrség erői, páncélozott vízágyúk és mentőkocsik kíséretében. A török hatóságok hat sátrat állítottak fel – itt először egészségügyi vizsgálat alá vetik a menekülteket, majd ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, valamint rögzítik személyes adataikat. A továbbszállításukra 21 autóbusz áll rendelkezésre.

Az EU-Törökország csúcstalálkozón született megállapodás szerint Törökország rengeteg pénzt kap, hogy fejlessze finoman szólva is elmaradott menekültügyi infrastruktúráját, és visszavegyen mindenkit, aki illegálisan érkezik Görögországba. Ezzel azt az üzenetet közvetítenék a menekülteknek, hogy nincs értelme az embercsempészre tenni, és csak legális úton van értelme megpróbálni bejutni az EU-ba. A visszatoloncoltak bekerülnek az európai értelemben vett menekültügyi struktúrába.

Az EU továbbá a török állampolgárok vízummentes beutazását célzó folyamatok felgyorsítását, illetve haladást ígért Törökország EU-csatlakozásának tárgyalásain.

Kapcsolódók

Kimaradt?