Népirtással vádolt politikusról neveztek el egy kollégiumot Boszniában

Több száz ember vett részt annak a kollégiumnak a felavatásán, amit a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnökről neveztek el Boszniában.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke Karadzic lánya és felesége jelenlétében leplezte le a volt boszniai szerb elnök nevét viselő táblát az 1992-1995 között lezajlott boszniai háború idején a szerbek fellegvárának számító Pale településen. „Annak a férfinak szenteltük ezt a kollégiumot, aki kétségtelenül lerakta a Szerb Köztársaság alapjait" - mondta beszédében Dodik.

Karadzic ügyében egyébként március 24-én hirdet ítéletet a hágai Nemzetközi Törvényszék. A 11 pontos vádiratban népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntények szerepelnek, amelyeket a mintegy százezer halálos áldozatot követelő boszniai háború idején követtek el. A legsúlyosabb vádpont kapcsolatba hozza Karadzicot a srebrenicai népirtással, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak le. A vérengzést a bíróság népirtásnak minősítette, és a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.

Dodik szerint a vasárnapi kollégiumavatás erőteljes üzenet a Nemzetközi Törvényszéknek. Az elnök bírálta a Nemzetközi Törvényszék munkáját. „Kizárólag az egyik fél felett ítélkeznek, a másik felett egyáltalán nem, pedig ugyanúgy részt vettek abban, ami Jugoszlávia széthullása során történt" - mondta. A háború előtt hegyvidéki falucskának számító Pale azután nőtte ki magát várossá, hogy a harcok idején Karadzic ott rendezte be főhadiszállását. Az akkori elnök Paléba vitte át támogatóit Szarajevóból, amikor ott még tartott a végül 11 500 halálos áldozatot követelő ostrom.

Kapcsolódók

Kimaradt?