Egy román diáklány is meghalt a spanyolországi buszbalesetben

Balesetet szenvedett egy egyetemistákat szállító autóbusz vasárnap Spanyolországban, Katalóniában, a busz 13 utasa meghalt, legkevesebb harmincan megsérültek - közölték helyi hatóságok. A balesetben életét vesztette egy román egyetemista lány és megsérült három magyar diák.

A román külügyminisztérium (MAE) hétfő reggeli tájékoztatása szerint egy román diáklány is életét vesztette abban a balesetben, amely vasárnap történt a Valenciát Barcelonával összekötő autópályán. A katalán fővárosban az Erasmus-program keretében tanuló különféle nemzetiségű hallgatókat szállító autóbusz a hagyományos tűzijátékünnepről, a Fallasról visszafele jövet megközelítőleg az út felénél, Freginals közelében a balesetet szenvedett és az autópálya középső szalagkorlátjának ütközött.

A MAE közleménye szerint a barcelonai román főkönzul kapcsolatba lépett a román áldozat családjával és megadja a szükséges konzuli támogatást a hozzátartozóknak. 

Az autópályának azt a szakaszát, ahol a baleset történt, sokan halálútnak hívják. A busszal ütköző autó utasai jelentések szerint nem sérültek meg. Az El Pais úgy tudja, hogy a tragédiát az okozta, hogy a sofőr elaludt a volánnál.  "Sajnálom, elaludtam" - a La Razón című napilap szerint ezt ismételgette a buszvezető a baleset helyszínére kiérkező mentősöknek. Az El País című napilapnak nyilatkozó, a buszon utazó 23 éves holland diák úgy emlékszik, hogy a jármű az ütközés előtt már nem egyenesen, hanem cikkcakkban haladt. Mivel a baleset kora reggel történt, a fiatalok többsége aludt az utazás alatt. Jordi Jané katalán belügyi illetékes az Antenna3 televíziós csatorna reggeli műsorában elmondta: 6 ország diákjai vesztették életüket: 7 olasz, 2 német, 1 román, 1 osztrák, 1 francia és 1 üzbegisztáni diáklány. A legfiatalabb áldozat 19 éves, a legidősebb 25. Azonosításuk még nem zárult le - tette hozzá.

Az oldalára fordult járművet daruval kellett felemelni, hogy a bent rekedt utasok kiszabadulhassanak. A 43 sérültből 30 embert kórházba szállítottak. A buszvezető túlélte a balesetet, őt egy közeli rendőrségre vitték.

Három magyar sérült

A magyar külügyminisztérium szerint az autóbuszon 3 magyar diák utazott, ők könnyebb sérüléseket szenvedtek. Menczer Tamás az M1 aktuális csatornának elmondta: a katalán polgári védelem arról tájékoztatta a barcelonai magyar főkonzulátust, hogy a kórházak jelentése szerint három magyar könnyű sérültje van a balesetnek. Egy 20 éves lányról, valamint egy 23 és egy 24 éves fiúról tudnak, egyelőre csak keresztneveket kaptak, vezetékneveket még nem, mindent megtesznek azért, hogy ezeket is mielőbb megtudják - hangsúlyozta. Hozzátette: a három könnyű sérültet különböző kórházakban kezelik.

Kapcsolódók

Kimaradt?