Erdogan csúnyán nekiment Angela Merkelnek

Durva hangú beszédben utasította vissza az EU elvárásait Törökországgal szemben az ország elnöke, amellyel reagált Angela Merkel péntek hajnali nyilatkozatára. A kancellár egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökországnak többet kell tennie a menekültek jogainak betartásáért.

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint Európának a bevándorlókkal szembeni saját viselkedését kellene tisztába tennie, mielőtt meg akarja mondani Törökországnak, mit tegyen ezen a téren - idézte a Reuters Erdogan tévében is közvetített beszédét. Országa csak akkor veszi figyelembe az európai bírálatokat ezzel kapcsolatban, ha azok korrektek.

Azzal, hogy közvetve vagy közvetlenül terrorista csoportokat támogat, Európa egy aknamezőn táncol - fejtegette Törökország első embere. Ezzel nyilván arra utalt, hogy míg Ankara terroristának tartja a kurdok különböző szervezeteit, az EU és az USA nem osztja ezt a minősítést. Ugyanakkor Erdogan szerint az európaiak ezzel a hozzáállásukkal megsértik az őszinteség és a becsületesség követelményét a két fél viszonyában.

Az e heti ankarai terrortámadást, amely 37 ember életét követelte kurd militánsok vállalták magukra. A TAK csoport további merényleteket helyezett kilátásba azzal "dicsekedve", hogy több száz tagja kész öngyilkos robbantások végrehajtására.

A legfrissebb hírek szerint Németország bezárta diplomáciai misszióit és iskoláit Törökországban, mert jelzéseket kapott arról, hogy ezek is a terroristák célpontjaivá válhatnak.

Erdogan vehemens nyilatkozatának előzménye, hogy Angela Merkel német kancellár a csütörtöki EU-csúcs után, péntek hajnalban az unió Törökországgal kapcsolatos elvárásairól beszélt. A vízummentesség megadásával kapcsolatban azt mondta, hogy bár Ankara sokat tett ezért, de még további teendői vannak. Emellett a menekültek jogainak betartását is javítani kell Törökországban.

Kapcsolódók

Kimaradt?