Mégis meghalt az Iszlám Állam hadügyminisztere, Omár, a csecsen

Belehalt sebesüléseibe az Iszlám Állam dzsihadista szervezet Omár, a csecsen néven elhíresült egyik csúcsvezetője, úgynevezett „hadügyminisztere” Szíriában – közölte az iraki hírszerzés egyik magas rangú tisztviselője és Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) vezetője kedden.

Abu Omár al-Sisáni az Iszlám Állam szíriai fellegvárának tartott Rakka mellett halt meg. A dzsihadista szervezet hadügyminisztere feltehetően az északkelet-szíriai Saddádi városra mért amerikai légicsapásban sebesült meg március elején. Saddádi városa el-Haszake tartományban fekszik, és az Iszlám Állam egyik logisztikai központja. Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők február végén indítottak új offenzívát a város és a terrorszervezet ellen.

Abu Omár al-Sisániról egy héttel ezelőtt amerikai tisztviselők úgy nyilatkoztak, hogy meghalt egy légicsapásukban, azt azonban később tagadta Rámi Abder-Rahmán, aki úgy értesült, hogy Omár súlyosan megsebesült, de nem ölték meg. Abder-Rahmán közölte, az Iszlám Állam több orvost is vitt „a csecsenhez”, de egyikőjük sem tudott segíteni rajta.

Abu Omár al-Sisáni, „a csecsen” valójában grúziai származású terrorista, akit hírszerzési források az Iszlám Állam egyik legjobb képességű parancsnokaként tartottak számon, s az amerikai külügyminisztérium ötmillió dolláros vérdíjat is kitűzött a fejére. Sisáni korábban egy grúz katonai elitalakulat tagja volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?