Tüntetők tiltakoztak Orbán Viktor múzeumkerti beszéde alatt

Hátat fordítottak a Múzeumkertnek a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság rendezvényén részt vevő tüntetők Orbán Viktor miniszterelnök beszéde alatt.

Erre Büki Zoltán, a civil szervezet vezetője kérte a demonstrálókat, akik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára szervezett központi állami ünnepség közvetlen közelében tüntetnek Budapesten, a Kálvin téren. Büki Zoltán azt mondta, hogy mivel Orbán Viktor már rég hátat fordított a magyar népnek, ezért most a tüntetők mutassák neki a hátukat, néma csendben. Utóbbi kérést sok demonstráló nem tartotta be, ők kiabáltak és fütyültek, dudáltak, sípoltak.

A szervezők papírból kivágott piros lapokat osztogattak a tüntetőknek, és Büki Zoltán azt kérte, tartsák fel azokat Orbán Viktor beszéde végén, a miniszterelnök ugyanis szereti a focit, és ezzel meg tudják neki mutatni, hogy a népnek elege van belőle.

A tüntetésen a hangulat fokozott volt: az állami ünnepség és a demonstráció résztvevőit rendőrsorfal választotta el, azon át rendszeresen fütyültek és kiabáltak egymásra. A rendezvények kezdete előtt két, az állami ünnepségre igyekvő férfit lefogtak a rendőrök, mert rátámadtak egy transzparenst tartó ellentüntetőre.

Az Index tüntetésről készült videófelvételét itt nézheti meg.

Orbán megkongatta a vészharangot

Nem fogjuk engedni, hogy mások mondják meg, kit engedjünk be a házunkba és a hazánkba - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeumnál.

A kormányfő az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen kijelentette: a népvándorlás megállításához először Brüsszelt kell megfékezni. Hozzátette: nem hagyják, hogy Brüsszel a törvények felé helyezze magát. 

A miniszterelnök kifejtette: elutasítják a kényszerbetelepítést, nem fognak engedni se zsarolásnak, se fenyegetésnek; nem fogják engedni, hogy mások mondják meg, "kit engedjünk be a házunkba és a hazánkba".

Orbán Viktor közölte, "eljött az idő, hogy megkongassuk a vészharangot", hogy "szövetségeseket gyűjtsünk". 

"Pártállásra való tekintet nélkül egységbe hívjuk Magyarország minden polgárát és egységbe hívunk minden európai nemzetet" - fogalmazott, hangsúlyozva: Európa egységét helyre kell állítani.

Orbán Viktor külhoni magyaroknak címzett üzenete itt olvasható

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?