Késekkel a bőröndjében ülhetett repülőgépre egy radikális iszlamista

Őrizetbe vettek egy 31 éves radikális iszlamista francia állampolgárt Marokkóban, miután a bőröndjében késekkel, egy gázpalackkal és egy fekete maszkkal érkezett Franciaországból a Ryanair egyik járatával - erősítették meg szerdán a francia hatóságok a Presse-Océan regionális napilap értesülését.

A férfi három hónapos házi őrizetének végén a nyugat-franciaországi Nantes-ban szállt fel még vasárnap az észak-marokkói Fezbe tartó közvetlen járatra. A francia állampolgárságú Manuel Broustail korábban katona volt, áttért az iszlám hitre. A november 13-ai 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket követően előállították a nyugat-franciaországi Angers városában, majd február közepéig házi őrizetbe helyezték.

A francia rendőrség szerint Manuel Broustail vasárnap este szabályosan hagyta el Franciaországot. A marokkói média, köztük a Goud.ma portál és az Assabah című lap internetes oldala által közzétett fotókon a férfi csomagjában legalább négy konyhakés, egy bozótvágó kés, két bicska, egy gumibot, egy fekete maszk, egy gázpalack és egyéb, nehezen azonosítható tárgyak voltak.

A Franciaország és Marokkó közötti együttműködésnek köszönhetően Párizs azonnal jelezte a megfigyelt férfi érkezését, akit "nem véletlenül vettek őrizetbe" a fezi repülőtéren - jelezték a francia hatóságok.

A férfi kézipoggyászát a francia hatóságok szerint szigorúan ellenőrizték a nantes-i felszálláskor és semmilyen gyanús dolgot nem találtak benne. A bőröndöt elektromos detektorokkal vizsgálták meg, amelyek szintén nem érzékeltek semmit, miután a csomagban nem volt robbanóanyag. A kempingezéshez használatos gázpalack sem számít annak a francia hatóságok szerint, amelyek állítják, hogy a nantes-i repülőtéren minden biztonsági előírást betartottak.

A férfi állítólag tavaly nyáron telepedett le feleségével Marokkóban. Franciaországba azért jött vissza ősszel, hogy eladja a lakását.

Kapcsolódók

Kimaradt?