A menekült nők kiemelt védelmét sürgeti az Európai Parlament

Az Európai Unió migrációs és menekültpolitikájának reformra van szüksége, amelynek nemi szempontokat figyelembe vevő intézkedéseket is tartalmaznia kell a menedékkérő nők és a gyakran velük utazó gyerekek biztonságának növelése érdekében - áll az európai parlamenti (EP) képviselők kedden megszavazott állásfoglalásában.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, mennyire kiszolgáltatottak a menekült nők, akik az üldöztetés elől menekülve vállalták a veszélyekkel teli utazást saját és gyermekük biztonsága érdekében.

A nők között vannak, akik nemi erőszak, emberkereskedelem vagy más erőszakcselekmény áldozatai. A befogadóközpontokban további akadályokkal szembesülnek, amelyek tovább rontják az amúgy is kiszolgáltatott helyzetüket - állapították meg a képviselők. Az állásfoglalást 388 igen szavazattal, 150 nem szavazat ellenében 159 tartózkodás mellett fogadták el.

A szöveg szerint a nemi és családon belüli erőszakot, a női nemi szervek megcsonkítását és a kényszerházasságot a menedékkérelem alapos indokaiként kell elismerni. A jelentés szorgalmazza, hogy a menedékkérelmi folyamat során és a befogadóközpontokban biztosítsák a nők szükségleteit, köztük a nemek szerint elkülönített alvó- és tisztálkodó helyiségeket, női ügyintézők, fordítók, tolmácsok és tanácsadók jelenlétét és annak feltételeit, hogy a gyermekekről megfelelően tudjanak gondoskodni.

Az EP-képviselők kiemelték, hogy szükség van a legális bevándorlás feltételeinek megteremtésére a menekült nők biztonságának növelése és az embercsempészet visszaszorítása érdekében.

Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz), az Európai Parlament egyik alelnöke a keddi vita során felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a háború és az üldöztetés elől menekülő nők és gyermekek az erőszak különböző formáinak elszenvedői nem csak a származási országukban, de az Európa felé vezető úton is. Véleménye szerint "a migrációs válsággal összefonódik egy olyan erőszakválság, amely a származási területen gyökeredzik, és végigkíséri a menekülő nőket és gyermekeket". A képviselő kifejtette, hogy ameddig a határok és a beengedettek védelmét nem tudja biztosítani Európa, addig nehéz megfelelően kezelni akár a migrációs-, akár az erőszakválságot.

Niedermüller Péter (DK) felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők különösen kiszolgáltatottak az embercsempészeknek és gyakran a hatósági önkénynek, ezért kiemelt védelemre és támogatásra szorulnak. A képviselő üdvözölte, hogy a jelentés sürgeti: a nők kapjanak kiemelt védelmet a menekülttáborokban és a befogadóállomásokon. Véleménye szerint biztonságos helyet kell teremteni számukra, gondoskodni kell arról, hogy ne szenvedjenek hátrányt az élelmezésnél és az ivóvízhez való hozzáférésben, valamint biztosítani kell az orvosi ellátást, az oktatást és a traumák feldolgozásához szükséges lelki támogatást.

Kimaradt?