Ismét országos vitára állt ki egymással Clinton és Sanders

A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton és Bernie Sanders egy nap alatt másodszor folytatott nyilvános tévévitát egymással, ugyanott, ahol vasárnap este - azaz Flint városában -, de hétfőn este már a republikánusokhoz közelállónak tartott Fox-televízió szervezésében.

Mindkét politikus visszafogottabban vitázott, mint vasárnap este, kerülték a személyeskedést is. Sőt, amikor egy kisfiú felállt a publikum soraiból és arról kérdezte Clintont, hogy mit gondol pártbéli vetélytársáról, ellenségének tartja-e, akkor Clinton azonnal azt válaszolta: Bernie Sanders a szövetségese, vannak ugyan nézetkülönbségeik, ezeket nagyon szenvedélyesen védelmezik is, ám abban szövetségesek és elkötelezettek, hogy ne a republikánusok kerüljenek a Fehér Házba a novemberi elnökválasztás után.

A volt külügyminiszter és a vermonti szenátor lényegében megismételte korábbi álláspontját minden lényeges kérdésben: Clinton felrótta Sandersnek, hogy annak idején nem támogatta az autóipar kormányzati megsegítését, amire Sanders azzal felelt, hogy ő a Wall Street bankjainak megsegítését nem támogatta. Sanders hangsúlyozta - elemzők szerint szinte sulykolta - az egyenlő gazdasági lehetőségek és a fellendülés fontosságát, a szegénység felszámolásának sürgető voltát, s mindezzel összefüggésben a nemzeti prioritások megváltoztatását.

Kitért az egészségbiztosítás nélkül élő mintegy 29 millió amerikai helyzetére, s amellett érvelt, hogy ennek okát részben a nagy gyógyszergyártókban vélte megtalálni. Hillary Clinton - a Fox televízió műsorvezetőjének kérdésére válaszolva - elismerte, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) meghallgatja őt is és néhány munkatársát is a hónapok óta húzódó, úgynevezett e-mail-ügyben, vagyis annak ügyében, hogy külügyminisztersége idején magánszervert használt hivatalos levelezése bonyolítására, s így esetleg bizalmas, titkos információk kerülhettek illetéktelenekhez. A volt külügyminiszter elmondta azt is, hogy sem őt, sem munkatársait hivatalosan nem értesítették arról, hogy nyomozás folyik ellenük.

Az amerikai diplomácia volt irányítója ismét kiállt amellett, hogy helyes volt 2011-ben a beavatkozás Líbiában, és helyes volt Moammer el-Kadhafi, líbiai vezető uralmának megdöntése, még akkor is, ha „nagyon sajnálja” mindazt, ami utána következett, mégpedig azt, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet hatalmába kerítette Líbia egyes vidékeit.

Hillary Clinton és Bernard Sanders országos tévévitája alig pár órával előzte meg az előválasztásokat Michigan államban.

Kapcsolódók

Kimaradt?