Egy hónapra Lengyelország is visszaállítja a határellenőrzést

Lengyelország júliusban állítja vissza a határellenőrzéseket, a belügyminiszter közlése szerint a dolognak nincs köze a menekültválsághoz, csak a NATO-vezetők és a katolikus ifjúsági világtalálkozó biztonságát akarják szavatolni.

Lengyelország júliusban egy hónapra visszaállítja a határellenőrzést – közölte Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter szerdán. A lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozó politikus elmondta, hogy a biztonsági intézkedésre a július 8-án és 9-én tartandó varsói NATO-csúcstalálkozó, illetve a krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozó miatt kerül sor. A belügyi tárca vezetője nyomatékosította, hogy a határellenőrzés visszaállításának nincs köze a menekültválsághoz.

A július 26. és 31. között tartandó katolikus ifjúsági világtalálkozóra több tízezer fiatalt várnak a Visztula partján fekvő régi királyi fővárosba. "Készek vagyunk nemcsak a pápa, de a zarándokok biztonságát is szavatolni" – hangsúlyozta Blaszczak.

A schengeni övezet részeként Lengyelországnak rendkívüli helyzetben lehetősége van 30 napra visszaállítani az ellenőrzést határain.

Címlapi illusztrációnk forrása: telegraph.co.uk

Kapcsolódók

Kimaradt?