Nem az MSZP népszavazási kérését hitelesítette a választási bizottság

Nem az MSZP-s Nyakó István, hanem egy magánszemély, Erdösi Lászlóné magyarországi vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését hitelesítette hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A politikus kérdését a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva utasította el a testület.

Az NVB határozata ellen szavazott Patyi András, az NVB elnöke, Bodolai László, az LMP delegáltja, Litresits András, az MSZP delegáltja, valamint Borbély Andrea, a Jobbik delegáltja.

Erdősi Lászlóné kérdése, amelyet hétfőn hitelesített az NVB, úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?”

A Nemzeti Választási Bizottság ugyanakkor megállapította, hogy múlt héten kedden az NVI-nél megsértették a választás tisztaságának megóvása, az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

A bizottság Tóta Áronné és Sasvári Róbert választott tagok ellenszavazata mellett megállapította, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székházának előterében megjelenő „kopaszok” jelenléte, magatartása jogsértő volt, és ez a magatartás nem fogadható el. Ezért eltiltották őket a további jogsértéstől.

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta, néhány ember kivételével, már nem lehet az NVB -ra független szervként tekinteni. Szerinte a testület elnöke eljátszotta, hogy a jogállamot védi, miközben pontosan tudta, hogy a fideszes delegáltak és az általuk befolyásolt tagok nem fogják megszavazni Nyakó Istvánnak a vasárnapi nyitva tartásra vonatkozó kezdeményezését. Szerinte, az NVB nem volt hajlandó kimondani, hogy “a kopaszok” csoportja Erdősiné érdekében volt jogsértő.Már nem a népszavazásról van szó, hanem arról, van-e még Magyarországon maradéka a demokráciának. Lukács hozzátette, bíróságon fogják megtámadni a testület Erdősiné kérdését hitelesítő és Nyakó István kezdeményezését elutasító határozatát. 

Erdösi Lászlóné „nem használta ki a helyzetet”

Ugyanakkor a megtekintett felvételek alapján a vasárnapi pihenőnap ügyében Nyakó Istvánhoz hasonlóan népszavazási kezdeményezéssel élő magánszemély, Erdösi Lászlóné, illetve – a bélyegzést végző – kísérője terhére sem lehet megállapítani, hogy kihasználta volna a helyzetet.

Az NVB-tagok az NVI előterében kedden készült biztonsági kamera-felvételek alapján sem tudták egyértelműen megítélni, hogy Nyakó Istvánt akadályozták-e a kezdeményezés benyújtásához szükséges pecsételést közvetlenül megelőzően.

 

Nyakó István azért fordult a bizottsághoz, mert úgy látta, a székházban kedden “a kopaszok” akadályozták népszavazási kezdeményezése benyújtásában, és az NVI nem tett semmit, így az iroda felelőssége is felmerül, ám ezzel a bizottság többsége nem érett egyet.

Kimaradt?