Újabb orosz bankokat ért támadás Ukrajnában

Az orosz bankok elleni hét végi kijevi támadások után más ukrán településeken is hasonló támadásokat hajtottak végre ismeretlen tettesek. Hétfőre virradóan felgyújtottak két orosz bankfiókot a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv), egy orosz pénzintézet ablakait pedig bezúzták az ország keleti részében lévő, Donyeck megyei Mariupolban - jelentették ukrán hírforrások.

A Lviv megyei kormányzóság sajtószolgálata adott hírt arról, hogy tűz ütött ki az orosz Szberbank és a VTB Bank egy-egy fiókjában. Előbbiből 12 embert kellett evakuálni az oltás közben. Személyi sérülés nem történt, csak anyagi károk keletkeztek. 

A harcok sújtotta Donyeck megye déli részén, az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött Mariupol kikötővárosban szintén az orosz Szberbank egyik épületét érte támadás, ismeretlenek bezúzták a pénzintézet ablakait. A városi rendőrség nyomozást kezdett az elkövetők felkutatására.

Múlt szombaton, amikor a két évvel ezelőtti hatalomváltó Majdan-tüntetések áldozataira emlékeztek az ukrán fővárosban, ismeretlenek utcakövekkel bezúzták két orosz bank, az Alfa és a Szberbank ablakait, előbbibe be is hatoltak, és a pénzintézetben törtek-zúztak. Rinat Ahmetov donyecki milliárdos System Capital Management nevű cégének kijevi irodáját szintén kövekkel dobálták meg. A rendőrség garázdaság miatt indított eljárást, arról továbbra sincs hír, hogy a hatságok vettek-e már őrizetbe gyanúsítottakat.

Közben egy magát Forradalmi Jobboldali Erőknek nevező csoportosulás - amely a hétvégén a Majdanon, azaz a Függetlenség terén lévő Kazackij szállodába vette be magát - bejelentette, hogy új hazafias mozgalmat szerveznek a két évvel korábbi hatalomváltó tüntetések és a kelet-ukrajnai hadművelet résztvevőiből. Állításuk szerint békés úton akarják megvalósítani a Majdan-tüntetések eszméit. Azt akarják, hogy távozzon hivatalából a jelenlegi kormány és az államfő is. Hétfőn a szállodából "átköltöztek" az Azov alakulat egy belvárosi laktanyájába.

A hét végén a Majdanon néhány sátrat vertek fel tiltakozók. Helyszíni jelentések szerint mintegy harmincan töltötték ott a múlt éjszakát. Incidensről nem érkezett hír.

Kimaradt?