Cameron most már az EU-ban maradás mellett kampányolhat

Nagy-Britannia tartósan kivonta magát az EU-integráció szorosabbra vonásából - jelentette ki David Cameron brit miniszterelnök az Európai Tanács csúcstalálkozójának pénteki zárónapján létrejött megállapodásról tartott sajtótájékoztatóján.

Nagy-Britannia "soha nem fog csatlakozni az eurózónához", és "teljes beleszólása" lesz az egységes európai piacba - mondta David Cameron az Európai Tanács csúcstalálkozójának pénteki zárónapján létrejött megállapodásról tartott sajtótájékoztatóján. A brit miniszterelnök közölte: kormánya a megállapodás nyomán arra fogja buzdítani a lakosságot, hogy támogassák Nagy-Britannia európai uniós tagságát a közelgő népszavazáson.

Nem sérti az Európai Unió alapértékeit a Nagy-Britannia uniós reformigényeiről a tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján pénteken éjszaka létrejött megállapodás - közölte sajtótájékoztatóján Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az Európai Unió alapelveit tiszteletben tartó, minden fél számára tisztességes megállapodás született Nagy-Britannia uniós reformigényeiről a tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján - közölte péntek éjszakai sajtótájékoztatóján Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Rendkívüli kabinetülést hívott össze szombatra David Cameron miniszterelnök, aki a brit reformigényekről a brüsszeli EU-csúcson elért megállapodást vitatja meg kormányának tagjaival. A brit politika EU-szkeptikus képviselői bírálják az egyezséget. Michael Gove igazságügyi miniszter a BBC értesülései szerint úgy döntött, hogy a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazáson a kilépés mellett fog kampányolni. Londoni sajtótalálgatások szerint a kabinetülés napirendjén akár az EU-tagságról szóló népszavazás időpontjának kitűzése is szerepelhet. A kormányfő hétfőn az alsóház képviselőit is tájékoztatja a megállapodásról, és elképzelhető az is, hogy a referendum dátumát csak ezután jelentik be.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?