A finnek 103 önként hazatérő irakit repítettek Bagdadba

Finnországból 103, önként hazatérő irakit vittek haza repülőn Bagdadba. A helsinki rendőrség több tíz éve szervez járatokat a migránsok hazautaztatására.

Hannu Pietila nyomozó főfelügyelő azt mondta, hogy a járatok már több mint tíz éve viszik haza a migránsokat, de a finn rendőrség kész további hasonló járatokat is szervezni, hogy az iraki migránsok hazamehessenek, ugyanis egyre többen szeretnének Irakba visszamenni.

A 103 migráns már megérkezett Bagdadba. Az iraki külügyminisztérium szóvivője szerint a migránsok közül néhányan, amikor megérkeztek leborultak és megcsókolták a földet.

Többeknél úgynevezett sárga útlevél volt, azaz olyan dokumentum, amelyet a hazatérni szándékozók kapnak az iraki követségektől. A szóvivő szerint még többen érkezhetnek Irakba, de nem bocsátkozott részletekbe.

Finnországban csütörtökön jelentették be, hogy több mint 3100 iraki vonta vissza menedékkérelmét tavaly január óta. Többségük saját pénzén ment haza Irakba, vagy másik országban szállt fel az Európai Unió által szervezett repülőjáratokra.

Tavaly nagyjából 32 ezer 500 migráns érkezett Finnországba. Ez majdnem tízszer annyi, mint 2014-ben. A migránsok közül 20 ezer 500 ember Irakból érkezett.

Kimaradt?