Megüzente Vilmos herceg, mit gondol Nagy-Britannia EU-s tagságáról

Nagy-Britannia biztonságához létfontosságú a nemzetközi együttműködés hagyománya - jelentette ki Vilmos herceg a brit külügyminisztériumban mondott beszédében, amelyet a brit média úgy értékelt, hogy támogatja az ország EU-tagságát.

"Nagy-Britannia évszázadokon át egy kifelé tekintő nemzet volt" - hangsúlyozta Vilmos. "Hosszú és büszke hagyományunk van szövetségesek és partnerek felkutatásában. Kulcsfontosságú az a képességünk, hogy egyesülni tudunk más nemzetekkel, hogy közösen cselekedjünk. Ez biztonságunk és prosperitásunk alapja" - tette hozzá a cambridge-i herceg.

A brit királyi család nyíltan nem foglal állást aktuálpolitikai kérdésekben, viszont időről-időre gondosan megfogalmazott nyilatkozatokat tesznek, melyek értelmezését a sajtóra bízzák. Vilmos beszédét a The Daily Telegraph konzervatív, brit lap úgy értelmezte, hogy a trónörökös elsőszülött fia az Európai Unióban való maradás pártján áll, a BBC közszolgálati televízió pedig szintén úgy értékelte, hogy a herceg állást foglalt a kérdésben.

Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az ország uniós tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, valamint a többi tagállammal, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Londonban és Brüsszelben azt remélik, hogy a héten tartandó uniós csúcstalálkozón megszületik a politikai megállapodás a brit követelések teljesítéséről. Ezt követően mindazonáltal az Európai Bizottságnak még részletesen ki kell dolgoznia a megállapodás gyakorlatba ültetéséhez szükséges uniós jogszabály-változtatásokat, amelyek akkor léphetnek életbe, ha az EU-döntéshozatal valamennyi szintjén jóváhagyták őket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?