Nyolcmilliárd dollárért venne orosz fegyvereket Irán

Legkevesebb nyolcmilliárd dollár értékben vásárolna fegyvereket Irán Oroszországtól - írta a Kommerszant kedden.

Az újság az orosz katonai együttműködés rendszerét ismerő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Hoszein Dehgán iráni védelmi miniszter hétfőn kezdődött kétnapos moszkvai látogatása nagyot lendíthet több fontos, tervbe vett iráni-orosz fegyverügyleten.

Teherán már átadta Moszkvának azoknak a hadieszközöknek és fegyvereknek a listáját, amelyeket iráni katonai illetékesek be akarnak szerezni Oroszországtól.

A lapot informáló források szerint legkevesebb nyolcmilliárd dolláros megállapodáscsomagról lenne szó.

A Kommerszant szerint Dehgán látogatásakor hangsúlyt kap a már aláírt katonai megállapodások végrehajtása, így az Sz-300-as légvédelmi rendszer leszállítása Iránnak. A teheráni illetékesek nem rejtik véka alá azt sem, hogy a legkorszerűbb, Sz-400-as Triumf típusú légvédelmi ütegeket is vásárolnának Oroszországtól.

Az iráni védelmi miniszter a minap azt is bejelentette, hogy országa szerződést fog aláírni Oroszországgal Szuhoj-30-as típusú harci repülőgépek vásárlásáról.

Irán emellett T-90-es harckocsikat, Basztion típusú önjáró rakétarendszereket és katonai oktató helikoptereket is vásárolna az oroszoktól.

A Kommerszant szerint két dolog zavarhatja meg az iráni fegyvervásárlási tervek megvalósítását. Egyrészt a pénz hiánya. Irán ugyanis orosz hitelre vásárolná a fegyvereket, de a gazdasági válság miatt Moszkva nem hajlik erre.

A másik tényező az ENSZ Biztonsági Tanácsának tavalyi, 2231-es számú határozata, amely nyugtázza az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodást, de kiköti, hogy 2020-ig minden esetben a BT engedélye kell a hagyományos fegyverek eladásához Iránnak. Márpedig az Egyesült Államok bizonyosan vétót emelne az orosz-iráni fegyverügyletek ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?