Közös lépéseket tesz Ankara és Berlin a szíraiai menekülthullám kezelésére

Közös lépéseket tesz Ankara és Berlin a szíriai menekülthullám kezelésére - jelentette be Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn Ankarában Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélését követően kettejük közös sajtótájékoztatóján.

Merkel azért utazott Ankarába, hogy a Törökországon keresztül Nyugat-Európába irányuló menekültáradattal kapcsolatban egyeztessenek. A menekültek többsége veszélyes úton, az Égei-tengeren keresztül jut el Törökországból Görögországba, majd onnan a szárazföldön halad tovább Nyugat-Európába. Merkelre hazájában belpolitikai nyomás nehezedik a menedékkérők számának csökkentése érdekében, miután tavaly több mint egymillióan érkeztek Németországba.

Davutoglu elmondta, hogy közös diplomáciai kezdeményezésről döntöttek a szíriai kormányerők Aleppó elleni támadásának megfékezése érdekében, és szeretnék elérni azt is, hogy a NATO vállaljon nagyobb szerepet a menekültválság kezelésében.

A politikus hangsúlyozta: senki ne várja Törökországtól, hogy egyedül viselje a válság terheit. Nem szabad tétlenül nézni az orosz bombázásokat arra alapozva, hogy a törökök majd úgyis befogadják az érkezőket - tette hozzá.

Davutoglu hangoztatta, hogy az Aleppó térségében folyó bombázások miatt harmincezer szíriai menekült torlódott fel a török-szíriai határon. Hozzátette, hogy Törökország a szükséges pillanatban befogadja ezeket az embereket.

Elmondta: a jövő héten beszámolnak Brüsszelnek a 3 milliárd eurós uniós támogatásból indítandó projektekről. Az Európai Unió korábban megállapodást kötött Törökországgal arról, hogy ez utóbbi mérsékli a területéről nyugatra induló menekültáradatot, amihez az unió ekkora anyagi támogatást Ankarának.

Több tízezer nő és gyerek menekül

Angela Merkel német kancellár "megdöbbentőnek és rémisztőnek" nevezte a szíriai kormányerők aleppói offenzíváját. Úgy vélte, hogy a szír kormánycsapatokat támogató Oroszország bombázásai emberek tízezreinek okoznak szenvedést.

Merkel fontosnak nevezte, hogy gyors és látható előrelépés mutatkozzon a menekültek törökországi fogadásában.

Múlt hétfő óta több tízezer nő és gyerek hagyta el Aleppót az orosz légierő által támogatott kormánykatonák és a lázadók harcai elől menekülve. A második legnagyobb szíriai város ellenőrzéséért évek óta zajlik a küzdelem.

Ahmet Davutoglu a török biztonsági erők és a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei között zajló konfliktusra kitérve azt mondta, hogy a Cizre város környékén folyó műveletek előreláthatólag rövid időn belül befejeződnek.

Angela Merkel szintén reményét fejezte ki a két fél közötti megbékélésre vonatkozóan. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?