Orbán: Obama jobban tette volna, ha nem kísérletezik ezzel

„A Hóman-szobor ügyében volt amerikai kormányzati nyomásgyakorlás, amit Orbán Viktor a leghatározottabban visszautasított" - írta közleményében a Miniszterelnöki Sajtóiroda. A kormányfő hivatala azután szólalt meg, hogy Barack Obama a holokauszt-emléknap alkalmából tartott beszédében az antiszemitizmussal kapcsolatban kitért Magyarországra és a Hóman-szobor tervére is.

"Általánosságban bármilyen külföldi nyomásgyakorlás csak hátráltatja az ügyek elintézését, és pontosan ez történt a Hóman-szobor ügyében is. A magyar miniszterelnök álláspontja szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik" - tették hozzá.

A kormányfő hivatala azután szólalt meg, hogy Barack Obama a holokauszt-emléknap alkalmából tartott beszédében az antiszemitizmussal kapcsolatban kitért Magyarországra és a Hóman-szobor tervére is. „Elnökként gondoskodtam róla, hogy az Egyesült Államok vezesse az antiszemitizmus elleni globális harcot" – mondta az elnök.

"Ezért volt, hogy amikor Magyarország szobrot állított volna egy második világháborús antiszemita vezetőnek, mi próbáltuk a leginkább rávenni a kormányukat, mondjon le erről a tervről. És ez nermcsak afféle széljegyzet volt a Magyarországgal való kapcsolatunkban, hanem nagyon is központi kérdés, amennyiben fenn akarják tartani a jó viszonyt Amerikában – és ezt a tudtukra is adtuk" – fogalmazott Obama.

Kimaradt?