Sötétbe borult az afgán főváros

Sötétbe borult az afgán főváros jelentős része, miután a tálibok megtámadták az afganisztáni villamosenergia-hálózat egyik csomópontját.

Az iszlamista lázadók még kedd este az ország északkeleti részén található Baglán tartománybeli Dand-i-Sahabuddinnál felrobbantottak egy nagyfeszültségű távvezetéket tartó oszlopot - mondta szerdán a dpa német hírügynökségnek az áramszolgálató vezetője.

Ez az Üzbegisztánból érkező vezeték látja el árammal Kabul és Parvan tartományokat. Egy Tádzsikisztánnal kötött ideiglenes megállapodásnak köszönhetően tudtak áramot vásárolni, hogy pótolják a kiesett mennyiséget. Ennek ellenére a főváros 40-50 százaléka áram nélkül marad, amíg helyre nem állítják a távvezetékoszlopot.

Egyelőre nem tudni, hogy ez mennyi időt vesz igénybe, mert az érintett terület a tálibok ellenőrzése alatt áll.A TOLO News afgán tévé a helyi hatóságokra hivatkozva arról számolt be, hogy a hadsereg és a rendőrség már kedd reggel támadást indított az iszlamista lázadók ellen Baglán tartományban, és most a tönkrement nagyfeszültségű távvezetéktől néhány kilométerre zajlanak a harcok.

Az iszlamista lázadók az utóbbi hetekben megsokszorozták támadásaikat Afganisztánban, és kiterjedt területek felett vették át az ellenőrzést, például a déli Hilmend tartományban.

Kapcsolódók

Kimaradt?