Crețu: az európai pénzek felhasználása nincs összekötve a menekültválsággal

Az európai alapok pénzének felhasználása nincs összekötve a menekültválsággal -jelentette ki Corina Crețu, az Európai Bizottság regionális fejlődéséért felelős biztos kedden Prágában, miután a négy visegrádi ország, illetve Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia szakminisztériumainak képviselőivel találkozott.  

Az uniós biztos szerint a tagállamok maguk dönthetik el, hogy az uniós támogatások egy részét esetleg a menekültek megsegítésére szánt programokra költik el.  

"Számunkra nincs semmiféle kapcsolat az alapok elosztása és a menekültválság között" - nyilatkozta Corina Crețu. "A tagországokon múlik annak eldöntése, hogy ezt a pénzt a menekültválság megoldására használják-e fel" - tette hozzá.     

Crețu kifejtette: a váratlanul felbukkant válság miatt a tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy a Brüsszelnek korábban leadott fejlesztési programjaikat módosítsák. "Ezt egyelőre csak Olaszország használta ki, amely a mobil kórházak és óvodák berendezésére szeretné felhasználni a pénzeket" - mutatott rá az uniós biztos. 

Csehország az operációs programok pénzéből csak azokat a bevándorlókat fogja támogatni, akik menedéket kapnak az országban - mondta Karla Slechtová cseh regionális fejlesztési miniszter újságíróknak.

A prágai tanácskozás résztvevői megállapodtak abban, hogy az uniós alapok pénzének elosztásáról, valamint a felhasználási szabályok 2020 utáni módosításáról közösen kívánnak tárgyalni és eljárni az Európai Unióban. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?