HotNews: Bukarestbe várják Szijjártó Péter magyar külügyminisztert

Lazăr Comănescu román külügyminiszter január 29-én fogadja bukaresti hivatalában budapesti kollégáját, Szijjártó Pétert – értesült politikai forrásokból a HotNews.

A portál emlékeztet arra, hogy a magyar külügyminiszter közelgő romániai látogatása előtt a román-magyar államközi kapcsolatok igen kedvezőtlenül alakultak. A diplomáciai viszony akkor romlott meg hirtelen, amikor Budapest eldöntötte, hogy kerítést épít a szerb-magyar határon.

A lépést követően, tavaly szeptemberben Victor Ponta akkori román kormányfő hevesen bírálta Magyarország menekültpolitikáját. A többi között azt mondta: Budapestnek a menekültkérdésben tanúsított magatartása Európa-ellenes és szégyen Európa számára. Ezt természetesen a magyar külügy sem hagyta szó nélkül.

Korábban Budapest kerítés építését jelentette be a román-magyar határra is. Azóta sem épült egy méter sem a műszaki zárból, de Szijjártó Péter épp ezen a héten, egy interjúban jelezte, hogy Magyarország „már másnap” kész kerítést építeni romániai határán, ha a migránsok Horvátország helyett arra vennék az irányt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?