Brüsszelben már megtippelték az EU szétesésének időpontját

Az EU csúcsszerveinek tisztviselői közül többen is osztják a nézetet, hogy a leendő magállamok már dolgoznak azon, hogyan szakítsák le magukról a perifériát. Ezt a vs.hu-nak nyilatkozták háttérbeszélgetéseken. Azt mondják, 2017 lehet a mágikus évszám.

„Nekem meggyőződésem, hogy a németek, a beneluxok, a franciák, az olaszok és a skandinávok mindig mindenben egyeztetnek egymással. Velünk pedig nem. Mi kimaradunk az információáramlásból” – ezt mondta egy - értelemszerűen nem az említett országokból érkező - magas rangú forrása a vs.hu-nak az Európai Bizottság működésével kapcsolatban. 

Én már semmilyen összeesküvés-elmélet valódiságát nem tudom kétségbe vonni az EU jövőjével kapcsolatban" - tette hozzá. Az egyik ilyen állítólagos forgatókönyv arról szól, hogy 2017-ben lehet vége az Európai Uniónak a jelenlegi formájában. A legjobb alkalmat ehhez az teremtené az elmélet szerint, hogy ebben az évben ünnepli majd az EU az 1957-ben Franciaország, Németország, Olaszország és a három Benelux állam által aláírt szerződéseket, melyek létrehozták előbb az Európai Szén-, és Acélközösséget, majd még ugyanebben az évben az Európai Gazdasági Közösséget is.

Egy másik, név nélkül nyilatkozó bizottsági tag is arról beszélt, hogy „bőven hallani már ilyen forgatókönyveket”. Eszerint az alapító szerződések szimbolikus megújításán túl 2017-ben az érintett tagállamok egyben azt is deklarálnák, hogy egymás között politikailag, és a szociális rendszereik összehangolásával is elmélyítik az együttműködést, ezzel mintegy lerázva magukról a többieket, elsősorban a 2004-ben, 2007-ben csatlakozó kelet-európai tagállamokat.

Kimaradt?