Megfenyegette az al-Kaida Olaszországot

Az "olasz megszállók" Líbiából való kikergetésével és megbüntetésével fenyegetett az al-Kaida terrorszervezet észak-afrikai vezetője egy videoüzenetben - jelentette az olasz sajtó csütörtökön

A huszonhárom perces videót az al-Akhbar mauritániai hírügynökséghez küldték. A felvételen Abu Ubaidah Juszuf al-Anabi beszél, aki az al-Kaida egyik vezetőjeként ismert az észak-afrikai Maghreb térségében. Neve szerepel azon a feketelistán, amelyet az Egyesült Államok tavaly közölt a legveszélyesebb "globális" terroristákról.

Abu Ubaidah Juszuf al-Anabi a videofelvételen kijelenti, hogy Olaszország elfoglalta Tripolit, Líbia fővárosát.

"Az olasz megszállók visszatértek, de meg fogják bánni, elkergetjük, megalázzuk és leigázzuk őket"- mondta az al-Kaida képviselője, aki a felvételen Rodolfo Graziani, az olasz gyarmatosítás időszakából ismert egykori fasiszta tábornok unokáinak nevezi az olaszokat.

A terrorszervezet vezetője nemzetközi összeesküvés eredményének tekinti a líbiai egységkormányról született megállapodást, amelyet a különböző líbiai politikai csoportok december 17-én írtak alá Marokkóban. Ezt megelőzően nemzetközi diplomáciai konferenciát tartottak Rómában Líbia jövőjéről. Az olasz kormány többször közölte, hogy esetleges nemzetközi líbiai katonai fellépés esetén Róma kész parancsnoki szerepet vállalni.Olaszország nagykövetsége tavaly február óta zárva tart Tripoliban. Akkor az észak-afrikai országban dolgozó olaszok nagy részét kimenekítették.

Kapcsolódók

Kimaradt?